Начало / Статии / Статии - Мароко

Маракеш е Земята на Бог

Автор

/

Маракеш не е толкова известен марокански град, колкото столицата Рабат или Казабланка, но е място, което със сигурност трябва да посетите. Маракеш на берберски означава земята на Бог и това не е случайно.

Градът се намира в подножието на заснежените Атласки планини и на няколко часа път от Сахара. В него можете да видите както от африканско-ориенталския бит и култура в старата част (Медина), така и европейския привкус в заведения и сгради.

Ето кои са местата, които непременно да посетите в този африкански град:

Площад Джемаа ел Фна

Това място е като излязло от някоя арабска приказка – площадът е пълен с жонгльори, танцьори и разказвачи на приказки, а атракциите варират от снимки с маймунки, рисуване по кожата с къна и безкрайни пазарлъци с хора, които нямат идея как да правят търговия по друг начин.

На пазар в суките

Сук е традиционният пазар, който по-скоро прилича на лабиринт от сергии с платове,подправки, храни, килими, животни и хора. Нещата, които можете да откриете са наистина разнообразни. За собствената си безопасност имайте едно наум с профучаващите наоколо скутери и се пазете от джебчии.

Джамията Кутубия

Това е най-важният и разпознаваем символ на Маракеш. Тя не е много висока, но се вижда от всякъде и на върха й има четири медни глобуса. Джамията не е отворена за посещение от туристи, архитектурата й впечатляваща дори отвън. Ще я намерите встрани от площад Джемаа ел Фна.

Саадинските гробници

Кралските гробници на Саадинската династия са красиви с изящните си дърворезби и рисуваните плочки. Те са разположени в градина в арабски стил, където можете да отдъхнете от ориенталския хаос навън. Пред някои от гробниците обаче се образуват опашки от туристи.

Дворецът Бади

В момента на построяването си през 1578 г. този дворец е бил самият лукс. Днес само руини са останали от него.

Дворецът Бахия 

До двореца Бади се намира този дворец,чието име означава „Брилянтност“. Построен е през 19-и век от Великия везир Бу Ахмед, който е живеел в него с четирите си съпруги и 24 други жени.

Градината на Мажорел

Градината е дело на френския художник Жак Мажорел през 20-те години и в нея са събрани растения от пет континента (с акцент върху кактусите). Отделно от това, в нея има и малък Берберски музей

Музей Дар Си Саид

Музеят е близо до Джемаа ел Фна и се намира в стар дворец и пази интересни предмети от миналото на Маракеш.

Медресе Бен Юсеф

Това медресе е част от джамията Бен Юсеф и се отличава с красива арабска архитектура.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Маракеш! 

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Виж още: 

Почивка в Коста дел Сол

Почивка в Тунис

Почивка в Египет

>
17 декември 2015 г.

Тагове

гробници

екзотика

културен туризъм

любопитно

пазари

Забележителности наоколо

Избрани оферти