Начало / Статии / Статии - Оман

Маршрутът на старите фортове в Оман - пазители на миналото

Автор

/


Много от оманските яки фортове напомнят за годините 1507–1650 г., когато португалците контролират Маскат (богато и процъфтяващо пристанище от зората на исляма) и оманското 1600-километрово крайбрежие по върха на арабския полуостров.

Маршрутът на старите фортове, Маскат, Оман

Фортовете, изградени от оманците преди или след този период (когато властта на Оман се разпростира от Занзибар до Пакистан), са арабски по оформлението си, с персийско влияние. Много от тях служат като съчетание от кралска резиденция и седалище на правителството, понякога с джамия, училище или затвор.

Фортовете на Оман са до такава степен част от неговото наследство, че образът на форта е виден навсякъде, повлиявайки облика на съвременните сгради и дори кабините на обществените телефони в Мускат, столицата на султаната. Човек трябва само да вдигне очи по пътя от летището, за да види двойката фортове Джалали и Мерани, построени от португалците, за да охраняват древните търговски и керванни маршрути и да предотвратят нахлуването на съперничещи чужди сили, които надушват печалбите в Оманския залив.

Португалците никога не успяват да проникнат във вътрешността както поради враждебността на оманците, така и заради естествените планински бариери.

Къде: Маскат, Оман
Най-добро време: октомври-април

Вижте оферти за пътуване до Оман!

09 април 2021 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

социален туризъм

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти