Начало / Статии / Статии - САЩ

Меса Верде в САЩ - скални жилища на мистериозен народ

Автор

/

Меса Верде - САЩ

От над 300-те национални парка в САЩ, 210 000-декаровият Меса Верде („Зелена маса“, наречен така заради неговите борови и хвойнови гори) е единственият, посветен изключително на археологията. Тук индианците анасази (напоследък прекръстени на „древни пуебло“) живеят от приблизително 600 г., достигайки върха на своята култура между ХІІІ и ХV в., по което време започват да изграждат сложни многоетажни сгради от кирпич и камък под покрова на скалистите стени на каньона. През ХІV в. те напускат областта по неизвестни и досега причини.

Белите хора не подозират за съществуването на техните жилища до 70-те години на ХІХ в., но само десет години след откриването им районът бива споменаван като потенциален национален парк. Изследването започва през 1888 г. и до днес над са установени над 4000 археологически находища, от които близо 600 са скални жилища. Само няколко от тях са били разкопани и разкрити, сред които забележителностите на парка – Скалният дворец с 156 стаи и Домът с балконите, и двата върху Чапин Меса, както и Дългият дом върху Уедърил Меса.

Допускането на посетители е строго контролирано и много места (включително споменатите три) могат да бъдат разглеждани само с придружаващ рейнджър. Двата 10-километрови маршрута „Меса Топ Лупс“ (доскоро наричани „Руинс Роуд Драйв“) осигуряват възможност за автомобилна обиколка с десетки изгледи. „Меса Верде“ е разположен в района Четирите ъгъла, където се срещат щатите Юта, Колорадо, Ню Мексико и Аризона; от Парк Пойнт, най-високата точка на парка (2612 м), може да ги видите всичките. Единственото място, където може да се окачите шапката в парка, е скромният, но уместно назован хотел „Фар Вю“ (Изглед надалеко), който е забележителен дори само заради факта, че от всички негови стаи се откриват 160-километрови гледки на Четирите ъгъла.

Къде: 56 км западно от Durango и 16 км източно от Cortez, в крайния югозапад на Колорадо, на около 560 км юго-западно от Колорадо Спрингс
Най-добро време: по-малко тълпи има през април-юни, края на август-октомври. Изложението на племенните занаяти и изкуства е обикновено (но не винаги) през последната седмица на юли, а ежегодният Фестивал на индианските изкуства от „Меса Верде“ и западната култура е през седмицата на Деня на загиналите във войните [30 май].

Виж актуалните оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Канада

Екскурзия в Исландия

Екскурзия в Нова Зеландия

>
30 август 2010 г.

Тагове

национални паркове

руини

Забележителности наоколо

Избрани оферти