Миграцията на пеперудите монарх - един феномен на Майката Природа

Галерия със снимки
1 от 9

 

В едно изумително прелетно поклонение, което се случва всяка есен, десетки милиони пеперуди данаиди (наричани монарх) с оранжево-черни криле от източната част на Съединените щати и Канада се борят смело със силни ветрове и проливни дъждове, за да извършат трудното 3200-километрово пътешествие на юг до Мичоакан, Мексико, където да презимуват.

 

Мичоакан - Мексико

 

Високопланински области (над 2400 м), покрити с трепетлики, на северозапад от Мексико Сити, които пеперудите монарх изглежда предпочитат, са превърнати в природни резервати. В декември към 100 милиона ще се съберат по тези склонове, покривайки всяко дърво в околността. Те са толкова многобройни, че можете да чуете шума от крилцата им; съвкупната тежест на техните миниатюрни телца, струпани на плътни пластове едно върху друго може наистина да отчупи клони от дърветата. Когато летят, небето изглежда изцяло покрито с оранжеви и жълти конфети.

Изключително студеното време през зимата на 2002 г. доведе до измирането на огромен брой от тези зимуващи красавици, но местните власти бяха изненадани да видят колко бързо популацията повторно се размножи и компенсира своите загуби.

Къде: Мичоакан, в трепетликовите гори на Централно Мексико.
Как: в САЩ се свържете с Remarcable Journeys.
Кога: края на февруари – началото на март.

Дата: 23 септември 2010 г.
4/5, 7172 гласа
Забележителности около Мексико