Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Мюрен - родината на състезанията по ски спускания

Вижте галерия
1 от 11

 

 Бернер Оберланд не е тайна: най-популярната дестинация в Швейцария заслужава целогодишния туризъм, на който тя се радва благодарение на планинските селища, от рода на малкия, без автомобилен трафик град Мюрен.

Мюрен - Швейцария


С изглед към приковаващия вниманието връх Юнгфрау от своето високо място върху една подобна на балкон издатина над долината Лаутербрунен, той е най-високо разположеното целогодишно обитавано селище в кантона. То е достъпно само със зъбчата железница или кабинков лифт.

Мюрен се смята за родното място на състезанията по ски спускане (начинаещи, търсете си някое друго място); първият слалом е организиран тук през 1924 г. Местното състезание „Арлберг-Кандахар“ днес се разглежда като неофициално световно първенство на алпийските страни. Нищо не може да се сравни с предизвикателното 14-километрово спускане с чудесни изгледи от връх Шилтхорн.

То е също толкова популярно и сред нескиорите, които се качват на кабинковия лифт заради 360-градусовата панорама на върхове, езера и целогодишни снежни поля от 2971-метровия връх Пиц Глория.

Въртящият се едноименен ресторант на върха стана световноизвестен през 1969 г.  благодарение на трилъра за Джеймс Бонд. В служба на нейно величество (On Her Majesty‘s Secret Service) и неговата несравнима позиция на орлово гнездо, от което, казват, се виждали към 200 върха.

Проектиран като извънземен кораб с големи прозорци (кой друг може да построи тук подобно нещо?), закотвен към алпийската здрава скала, „Пиц Глория“ предлага несравними панорамни гледки, а специалитетът спагети „Джеймс Бонд“ и десертът „007“, приготвян с пет топки сладолед, допринасят за още по-голяма наслада от изгледите.

Къде: Мюрен (Mürren): 31 км южно от Интерлакен.
Най-добро време: януари и февруари за ски; околните ливади са покрити с диви цветя от средата на юни до август.

Дата: 06 януари 2011 г.
4/5, 7676 гласа
Забележителности около Мюрен