Начало / Статии / Статии - Италия

Монтепулчано - забележителности в града на тосканското вино

Автор

/

Ако отивате в Тоскана, не пропускайте да включите Монтепулчано в маршрута си. Този рядко фотогеничен кацнал на хълм средновековен град по залез изглежда сякаш се разтапя в медночервено. Почти на всяка крачка пред очите ви се разстилат безкрайните ширини на долините Орча и Киана, които го заобикалят, а разходката из градчето бързо се превръща в търсене на следващото скрито ъгълче за кафе, снимки и блаженото италианско dolce far niente - правене на нищо.

Допреди няколко години Монтепулчано беше сред по-тихите кътчета на Тоскана, но след като тук бяха заснети сцени от продължението на филма “Здрач” - “Новолуние”, улиците му отесняха от почитатели на вампирската сага.

Основно място на действието (както във филма, така и във вековната история на Монтепулчано) е площад Пиаца Гранде. Той се намира на самия връх на хълма и се кипри с ренесансови и готически сгради и с висока кула. Тук се издига и внушителната катедрала от края на 16-и век.

Както това важи за други малки градчета в Италия - най-добрият начин да харесате Монтепулчано е като обикаляте без цел и посока и се оставите на случайността да ви поднесе най-ароматното еспресо, да ви изправи пред вратите на най-симпатичните местни магазинчета и да ви срещне с най-дружелюбните местни. Почти всички ресторанти и магазинчета тук са семеен бизнес и пазаруването и хапването са поднесени със специално отношение.

Градът е заобиколен от безкрайни лозя, в които се отглежда гроздето за прочутото местно червено вино - Vino Nobile di Montepulciano. Вино Нобиле се смята за едно от най-добрите тоскански вина и е прочуто по целия свят, така че ако сте в Монтепулчано, отпийте бавно и тържествено глътка от него, защото сте при извора. Ако сте винолюбител, много вероятно е да прескочите всички забележителности и разходки и да преминете директно към частта с дегустациите.

В града има дегустационни на не една и две винарски изби (ще споменем само някои от най-известните - Contucci, Cantina De’Ricci, Ercolani), а ако искате да се разходите сред лозята, винарни като Poliziano и Avignonesi предлагат турове, разходки сред лозята, дегустации и посещение на винарските изби.

В случай, че разполагате с малко време, можете да си резервирате обиколен винен тур, по време на който ще обиколите няколко винарни за половин или един ден.

Къде: Монтепулчано се намира на 60 км от Сиена и на 100 км от Флоренция. Ако отседнете в Монтепулчано, може да ползвате града като изходна точка за еднодневни екскурзии до Пиенца, до Монталчино или до термалните извори в Баньо Пиньони.

Ако сте тръгнали към Монтепулчано, прочетете още:
Кианти и Сан Джиминяно - вино и пейзажи
Тоскана с влак - без кола из приказна Италия

Вижте актуални оферти за пътуване в Италия!

>
03 август 2021 г.

Тагове

винен туризъм

кулинарен туризъм

летен туризъм

любопитно

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти