Начало / Статии / Статии - САЩ

Музеят „Изабела Стюарт Гарднър“ - уникално творение на личния вкус на една жена

Автор

/

Бийнтаун е музеен град бижу. Тежката артилерия на града, Музеят на изящните изкуства, е един от най-хубавите в страната, особено ценен заради ненадминатата си колекция от азиатско и японско изкуство.

Сред по-интимните музеи обаче се откроява малкият, изтънчен музей „Гарднър“, приютил една много своеобразна сбирка от европейско, азиатско и американско изкуство, която е достатъчно голяма, за да изтощи всеки любител на ходенето из му-
зеи. През 90-те години на ХІХ в. силно индивидуалистично настроената и богата мисис Гарднър кани изкуствоведа Бърнард Бренсън да и помогне да събере една от най-значимите частни колекции в Америка, която тя открива за публиката през 1903 г. с над 2500 експоната, включително творби от Джото, Рафаел, Рембранд и единствения стенопис на Пиеро дела Франческа извън Италия.

Главната забележителност на музея е Европа от Тициан, отдавна смятана за една от най-хубавите италиански картини в Америка. Портретът на Гарднър от Джон Сингър Сарджънт е изложен на челно място в музея днес, но това не е единственият начин, по който нейното влияние се е запазило: клаузи от нейното завещание уточняват, че колекцията трябва да бъде поддържана в неизменен вид за „образоването и насладата на публиката навеки“. Това означава, че домът – ерзац на венециански дворец от ХV в. – построен през 1900 г. и известен като „Фенуей Корт“, докато мисис Гарднър живее в него – остава точно такъв, какъвто „мисис Джак“ го е оставила, когато тя умира през 1924 г.: произволно парцелирана мозайка на еклектичен викториански хаос, като художествените галерии обграждат един четириетажен, с естествено осветление вътрешен двор, пълен с цъфтящи цветя и статуи и опасан с високи прозорци на всяко ниво.

Къде: Бостън, Масачусетс, САЩ
Най-добро време: април - декември
 

>
12 август 2011 г.

Тагове

музеи

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти