Начало / Статии / Статии - Франция

Музеят Тулуз-Лотрек - блестящите творби на най-знаменития син на Алби

Автор

/


Един от най-добрите сред музеите в Европа, посветени на отделен художник, „Тулуз-Лотрек“ е с най-голямата сбирка от платна на твореца, чието име носи.

Роден през 1864 г. в Алби ла Руж (Червения Алби, чието прозвище идва от розовите тухли и теракота, произвеждани тук), сакатият и измъчен Анри дьо Тулуз-Лотрек е от аристократична фамилия, която била ужасена, когато той ги напуснал, за да се потопи в нощния живот на парижкия демимонд.

Снимкa: Thinkstock/Gulliver

Почитателите на Тулуз-Лотрек ще пожелаят да прекарат часове с над 1000 негови картини на проститутки, кабаретни танцьорки и постоянни клиенти на кафенетата, изложени в строгия дворец Берби, бивша епископска резиденция, построена през 1265 г. като крепост.

Обширно представяне на известните плакати, които бележат началото на едно изцяло ново изкуство също може да се види тук, злостни карикатури на лицемерието в онези дни.

Сградата е била отредена за музея на художника от „Бел епок“ през 1922 г., след неговата смърт през 1901 г. Смята се, че сключвани векове наред бракове в рамките на една фамилия и нанизъм (джуджешки ръст) са причината за физическото страдание на Лотрек, но какви цветове и образи е създал той!

Къде: Палас де ла Берби, Алби, (76 км североизточно от Тулуза), Франция
Най-добро време: целогодишно

Виж най-добрите оферти за пътуване до Тулуза!

Виж още:

Екскурзия в Париж

Екскурзия в Ница

Екскурзия в Монако

>
11 септември 2015 г.

Тагове

галерии

културен туризъм

любопитно

музеи

музеи на изящните изкуства

социален туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти