Начало / Статии / Статии - САЩ

Музеят и залата на славата на рокендрола в Кливланд

Автор

/

Кливланд отдавна е прочут със своя много ценен Кливландски оркестър, но сред другите катализатори за появата на града като културна, дори модна дестинация беше откриването през 1995 г. на Залата на славата на рокендрола (наричана също „Рок Хол“), дръзка седеметажна сграда по проект на И. М. Пей от стъкло-и-порцелан, разположена
на бреговете на езерото Ери.

Музеят и залата на славата на рокенрдрола, Кливланд, Охайо, САЩ

Вътре интерактивни изложби, архиви и предизвикващи размисъл видеоклипове и филми отдават почит на артисти, текстописци, продуценти диджеи и други, които създават жанра през 50-те години на ХХ в. и го поддържат и до днес.

Над 100 000 свързани с паметни събития експонати и трогателно лични артифакти, принадлежащи на музикални величия, са изложени, включително скаутската униформа на Джим Морисън, колата („Порше“ от 1965 г.) на Джанис Джоплин и червения „Форд ‘34“, наречен „Илиминейтър“, на Зи Зи Топ.

Можете да видите също ученическите бележници на „Евърли Брадърс“ и надраскани текстове за песни от Джими Хендрикс, заедно с неговите много измъчвани китари „Стратокастър“. Тук е също дипломата за средно образование на Бъди Холи, плюс сценични костюми, носени от Чък Бери, Иги Поп и „Темптейшънс“. Специални изложби имат за цел да покажат смесица от музика, история и социология.

Най-привличащата вниманието ежегодна проява на Залата на славата на рокендрола е церемонията по въвеждането в нея, която продължава да бъде поддържана в центрове на музикалната индустрия като Ню Йорк и Лос Анджелис. Тогава защо Кливланд? Може би заради Алън Фрийд, радио диджей от Кливланд, изковал термина „рокендрол“ през 1952г., същата година, в която Кливланд е домакин на „Муундог Коронейшън Бол“, първия рокендрол концерт.

Това и цял товар други дреболии на поп културата запълват „Рок Хол“, пълна с енергия, високо- и нискотехнологични дъвки за очите и музика, много музика.

Къде: Кливланд, Охайо, САЩ
Най-добро време: целогодишно

>
23 август 2011 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

музеи

музикални събития

събития

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти