Начало / Статии / Статии - Холандия

Музеят на Ван Гог - история, разказана като никоя друга

Автор

/

Музеят на Винсент Ван Гог в Амстердам е една от задължителните спирки за почитателите на изкуството в нидерландската столица. Неслучайно оттук минават над 2 милиона посетители годишно.

Photo: Jan Kees Steenman

В музея не само ще видите на живо някои от най-прочутите картини на художника, но ще съпреживеете историята на живота му, ще го видите през очите на приятелите му и ще излезете с оптимизъм - че човек може да се научи на нещо ново и да стане велик в него дори и когато не се е занимавал с това от 5-годишен.

Тук се пазят над 200 картини, 500 рисунки и почти всички писма на художника.

Разходката из музея не е просто обиколка на галерия с картини, а преживяване, което разказва историята зад кадър на най-прочутите му творби. Виждате писма, в които самият художник разсъждава над случващото се в живота и творчеството му и разкрива личните си мотиви да прави едно или друго.

Photo: Jan Kees Steenman

Ван Гог е възприемал много интензивно живота и света и е искал изкуството му да улавя велики теми като тревожността, страданието, надеждата и любовта. А вие минавате през живота му, ден по ден, и осъзнавате безкрайния му стремеж да бъде по-добър в това, което прави.

Photo: Jan Kees Steenman

Основни теми от творчеството на Ван Гог като живота на фермерите, търсенията му в сферата на цветовете и личната му интерпретация на природата заемат централно място в музея, а сред акцентите са картините “Спалнята”, “Слънчогледи” и “Бадемов цвят”.

Източник: https://www.vangoghmuseum.nl/en

Автопортретите са друг важен акцент - изображения, които ще познаете в мига, в който ги видите. А въпросите, които винаги са вълнували посетителите, тук са подробно изследвани - каква е историята зад отрязаното ухо на Ван Гог? Бил ли е някога щастлив в любовта? Кои са важните жени в живота му? Как е починал?

Ван Гог не е бил особено оценен приживе. След смъртта му през 1890 г. интересът към картините му става все по-голям, а за тях се грижи семейството на брат му Тео. През 30-те години на 20-и век картините на Ван Гог са дадени назаем на Градския музей на Амстердам, но все повече хора призовават за изграждането на отделен музей, посветен на художника. Музеят на Ван Гог е открит от племенника му Винсент Вилем и холандската кралица през 1973 г.

Не пропускайте да си вземете и аудиогида на музея, който разказва какво е мотивирало Ван Гог и го представя в светлина, непозната за повечето хора.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Амстердам!

>
12 юли 2023 г.

Тагове

любопитно

музеи

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти