Начало / Статии / Статии - САЩ

Национален парк Йосемити - високопланинска красота

Автор

/

„Никой храм, направен с ръце, не може да се сравни с Йосемити“, пише натуралистът Джон Мюр, чиито усилия водят до създаването на националния парк Йосемити в САЩ. Повечето от милионите посетители, които се събират в силния сезон в този храм на природата, се отправят към страхотната красота на широката една и дълга 7 мили долина Йосемити, „главната улица“ на парка, прорязана от една река и охранявана от огромни гранитни скали и куполи, които се извисяват на 600 до 1200 метра. Избягвайте всеизвестните задръствания от хора през лятото, като разглеждате околните местности – по-дивите 95% от трите милиона декара площ на парка, приблизително с размерите на щата Роуд Айлънд.

Национален парк Йосемити - САЩ

Повечето от природните атракции на парка са станали икони на американския пейзаж, обезсмъртени от фотографите на Ансел Адамс. Кой не би познал плешивия образ на Хаф Доум, 2695-метровия отличителен връх на „Йосемити“? Или Ел Капитан, най-голямата единична гранитна скала на земята, извисяваща се 350 етажа над пода на долината (два пъти по-голяма от Гибралтарската скала) и привличаща скални катерачи от цял свят? Великолепните водопади  Йосемити са най-високите на континента със своите 739 метра. Каскадата – разделена на Горен Йосемитски водопад (436 м), средни каскади (206 м) и Долен Йосемитски водопад (98 м) – е най-впечатляваща през пролетта и ранното лято, но пресъхва до тънка струйка в края на лятото. Туризмът е любимо занимание в парка, с 1280 км маршрути, които могат да бъдат изминати с кон, муле или пеша.

Един от най-популярните е умерено трудният „Мист Трейл“ (Маршрут на мъглата), предлагащ гледка отблизо на 97-метровия водопад Върнъл и 181-метровия забулен в мъгла Бридалвейл. За предпочитащите да останат в колата, 315 километра павирани пътища ще ви отведат до Глешър Пойнт за чудесни изгледи на долината под него. В гората Марипоза, резерват на 500 масивни секвои,  2700-годишната Гризли Джайънт е смятана за най- старата. Построеният през 1927 г. хотел „Евани“, наречен на обитаващите парка индианци (на чийто език „Йосемити“ означава „мечка гризли“) е идеалното място за отсядане в парка и един от най-престижните в системата му. Експонат от камък и местно дърво, откриващите се от него гледки са смайващи. Вътре декоративните мотиви отразяват занаятите на индианците евани, докато масивните полилеи изглеждат сякаш са предназначени за замък, а камините са достатъчно големи, за да се разхождате вътре.

И гостите на хотела, и външните посетители могат да обядват в неговата огромна трапезария, чиито 8-метрови прозорци рамкират гледки към най-добрите места на парка. Южно от Йосемити „Ернас Елдърбъри Хаус“ и неговата изискана в стил ХІХ в. странноприемница, „Шато дю Суро“, предлагат европейска изтънченост, любезно обслужване, и атмосфера на романтичност, която не сте очаквали да намерите в такова миниатюрно селце. Ерна, родената във Виена виртуозна главна готвачка (и темпераментна собственичка), е толкова вдъхновена от местния пазар, че променя менюто почти ежедневно, създавайки повлияни от френската кухня ястия, които привличат гастрономите така, както Ел Капитан съблазнява катерачите.

Национален парк „Йосемити“: 305 км източно от Сан Франциско, 610 км североизточно от Лас Анджелис, САЩ.
Най-добро време: средата на август за впечатляващия метеорен поток Персеиди; края на октомври-началото на ноември за връхната точка на есенния листопад; ноември-март за най-малкото струпване на хора. Коледната Брейсбридж вечеря на еваните е прекрасна традиция, така че направете си резервацията отрано.

Виж актуалните оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Канада

Екскурзия в Австралия

Екскурзия в Исландия

>
02 септември 2010 г.

Тагове

езера

национални паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти