Начало / Статии / Статии - Зимбабве

Национален парк Матобо - див и странен пейзаж

Автор

/

Огромни гранитни маси – съчленени, разцепени, оформени и скулптирани от времето и природните стихии – образуват поредица от гигантски лодки със заоблени палуби, причудливи замъци и изпъкнали, оголени на земната повърхност скали, които се простират на хиляди квадратни километри по протежение на възвишенията Матобо (известни и като Матопос).

Този странен пейзаж така омагьосал Сесил Б. Роудс (комуто Зимбабве дължи предишното си име – Родезия), че той пожелал да бъде погребан тук. Никой не напуска парка, без да прекара някой вдъхващ благоговение момент на мястото на неговия гроб върху склона на един хълм, наречен от Роудс „изгледът на света“. Областта заслужено е смятана за център на духовна сила, откакто първите ловци и събирачи са украсили своите домове със скални рисунки преди близо 30 000 години.

Все още могат да бъдат видени пещерните рисунки, тяхното качество и количество е впечатляващо, както и дивите животни тук. Много рисунки изобразяват бели и черни носорози, голям брой от които все още живеят по тези места. Същото правят и леопарди, гепарди и над 300 вида птици, включително най-големият брой грабливи птици в света: орли (паркът всъщност е оформен като гигантски орел), ястреби и бухали. Изгубен сред тази необятна природна скална градина е лагерът „Биг Кейв“, който дава подслон на само шестнайсет гости в една 8000-декарова пустош на границата на националния парк. Няма нещо, което вашите домакини да не знаят за географията на областта, както и за дивите животни. Вечерята се сервира около традиционен огън на открито, а ако имате достатъчно късмет да бъдете тук, когато пълната луна озарява скалните образувания, ще разберете защо Роудс не е искал да напусне това място.

Къде: „Биг Кейв Камп“ е на 45 км от Булавайо, Възвишенията Матобо, Зимбабве
Най-добро време: март-юни, септември-ноември

Виж най-добрите оферти за пътуване в Зимбабве!

Виж още:

Екскурзия в Кения

Екскурзия в ЮАР

Екскурзия в Танзания

>
25 ноември 2011 г.

Тагове

национални паркове

пещери

Забележителности наоколо

Избрани оферти