Начало / Статии / Статии - САЩ

Националният парк Хавайски вулкани - природа, надминала себе си (част II)

Автор

/

За едно традиционно луау се отправете към Кона Вилидж, чието луау в петък през нощта край лагуната е най-старото и най-автентичното на острова, успяващо да задържи духа на Старите Хаваи и да избегне изтъркаността. Групата от семпли хале (къщички) със сламени покриви са моделирани според културите на полинезийците, от хавайците до фиджийците и самоанците, със съответстващата вътрешна украса. Независимо къде сте отседнали на западния бряг, може да се любувате на летуващите тук гърбати китове (декември до април) и легендарния „зелен пламък“ по залез, като най-добрата наблюдателна позиция и в двата случая е областта Кона.

Хаваи

Истинското представление на острова, където Майката Природа е надминала себе си, е националният парк „Хавайски вулкани“, в който живее Пеле, богинята на вулканите. Връх Килауеа (името означава „изригващ, бълващ“) изригва от 1983 г., добавяйки стотици декари към острова при най-дългото непрекъснато изригване, регистрирано някога.

От семплия „Волкейно Хаус“, единствения хотел в рамките на парка, можете да стигнете до 18-километровия път по ръба на кратера (който ще ви отведе до калдерата на Килауеа) и пътя на веригата от кратери, 45-километрова отсечка от туристическия център на 1200 м надолу до крайбрежието. И двата ви водят покрай сюрреален лунен пейзаж на сурова мощ, свистящи процепи и процеждащи се и вече вкаменени потоци лава. По покрития със сняг връх на съседния Мауна Кеа („Бяла планина“) , най-високата точка на Хаваите, десет държави са построили телескоп, който е последна дума на техниката: благодарение на необикновено ясното небе е възможно от това високо място да се виждат 90 процента от небето – макар задъхващите се за кислород може би ще предпочетат едни леко примиренчески изглед от хамака на хотелския плаж.

Къде: Хавай (Големият остров): преки полети от Лос Анджелес и Сан Франциско, 30-минутни свързващи полети от Хонолулу.
Най-добро време: времето се мени леко, но избягвайте най-горещите (септември) и най-дъждовните (декември-февруари) месеци. Уикендът след Великден за продължаващия една седмица „Мери Монарк Хула Фестивал“ (Хило), главното състезание в щата за древна и модерна хула (задължително е да си купите билети отнапред; свържете се с Visitors Bureau); края на септември-началото на октомври за седмицата Алоха; май за Триатлона на железните мъже и Турнира по улов на едри риби.

Вижте "Големият остров (Хавай) - лунни пейзажи и изумително наблюдение на звездите (част I)".

>
21 април 2011 г.

Тагове

алтернативен туризъм

вулкани

голф туризъм

долини

конен туризъм

Маркизки острови

национални паркове

романтични места

Хавай

Забележителности наоколо

Избрани оферти