Начало / Статии / Статии - САЩ

Нантъкет - много своеобразен и далечен свят

Автор

/


Името на острова на езика на индианците уампаноаг означава „далечна земя“ и Нантъкет изглежда точна такава. Само на петдесет (но изглеждащи хиляди) километра от крайбрежието на Масачузетс, островът с площ около 75 км2 плава в свое собствено изолирано времепространство.

Нантъкет, Масачузетс, САЩ

Пристигането в този извънредно чист анклав с къщи от ХVІІІ и ХІХ в. с ферибота от близкия Кейп Код носи усещането за приключение. Приблизително 12 000 души живеят на острова целогодишно, но броят им лесно набъбва до 55 000 през лятото.

Гордата местна общност се опъва на всякакви модни тенденции, за да поддържа живо прославеното своеобразие на острова: една солена чудатост, присъща на янките, смесена с изискаността на старата гвардия на Нова Англия, дискретните следи от стари богаташки фамилии и ревностно, дълбоко вкоренено тачене на островната история и целокупност.

Върху островните плажове и пусти бърда се разпростира един от най-хубавите защитени исторически райони в Америка, с някои от най-строгите наредби относно строителството. Над 800 къщи и резиденции на морски капитани квакери са построени между 1740г. и 1840г., когато Нантъкет е световната китоловна столица – неслучайно Мелвиловият капитан Ахаб и помощник-капитанът Старбък тръгват от Нантъкет.

Сред най-бляскавите сгради е най-добрият хотел на острова „Уауинет“, наслаждаващ се на романтично уединение в края на пътя върху едно ветровито парче земя на 12 км от очарователния Нантъкет Таун. Класическото, покрито с кедрови дървени плочки убежище датира от 1860 г., несиметрична обител върху 40-километров участък от бреговата линия, защитен като дивечов резерват. Неговата непринудена, но все пак донякъде луксозна обстановка се пренася и в превъзходния и винаги популярен ресторант „Топърс“, където специалитети като яхния с пушени морски дарове и обгорени миди от залива Нантъкет прославят изобилието на острова.

Къде: фериботи тръгват от Хаянис (96 км югоизточно от Бостън) като до острова се пътува 2 часа, Масачузетс, САЩ
Най-добро време: май, юни и септември.
 

>
07 септември 2011 г.

Тагове

любопитно

острови

плажове

резервати

риболовен туризъм

романтични места

фериботи

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти