Начало / Статии / Статии - Франция

Нова Каледония - островът, на който всичко създава усещане за стихия

Автор

/

По време на традиционния местен танц пилоу мускулести канаки, облечени в треви, пера, раковини и с боядисани тела скачат, въртят се и издават различни звуци под акомпанимента на ударни инструменти, пеене, викове и подсвирвания. Постепенно мъжете достигат почти до състояние на екстаз и ако добре представят изкуството си, шоуто има силата на природна стихия.

В Нова Каледония всичко създава усещането за стихия. Самата планинска територия на главния остров – Гран Тер, с нейните 400 км на дължина и 50 км на ширина се е появила в резултат на силите на притискане на Тихоокеанската и на Индо-австралийската тектонична плоча. Голяма част от терена е покрита от сухи храсти, но тук-там ландшафтът е прорязан от реки, които след поредица от водопадчета и езерца се вливат в морето. На брега и по-специално край Иенген седиментните скали са ерозирали и са се превърнали в чудновати диви и насечени образувания, където се смята, че живеят духовете на предците.

Островът е заобиколен от рифове (които отстъпват по размери само на австралийския Голям бариерен риф) и от най-голямата лагуна в света. През август и септември край бреговете на Нова Каледония могат да се видят да играят китове, които пристигат тук чак от Антарктика. Традиционните канута (пироги) използват триъгълни платна, с помощта на които рибарите обикалят по рифовете или край разпръснатите на север и юг коралови островчета, че даже и до островите Лоялти – Увеа, Лифу и Маре, разположени в редица на около 100 км североизточно от Гран Тер. Увеа, един от островите Лойоте (Лоялти), има непрекъсната плажна ивица с дължина 25 км, обикаляща по периферията на широка плитка лагуна с блестящи тюркоазни води. По тези места голяма част от населението все още обитава традиционните кръгли колиби със сламен покрив и ниска резбована входна врата.

Канаките – коренното население на Меланезия, са подложени на влиянието на западната култура още от 30-те години на ХIХ в., когато тук пристигат първите християнски мисионери. Самата дума канак всъщност е хавайска и означава „човек“, като е въведена тук в употреба от европейците. По онова време французите първи заселват острова, обработват земята му и добиват никел от недрата му.

Ла Нувел Каледони си остава френска територия, но името Нова Каледония е създадено от английския мореплавател Джеймс Кук. Когато той през 1774 г. хвърля котва край Балад на североизточния бряг на острова, планините, които вижда, му напомнят за Шотландия (чието римско и поетично име е Каледония). Той дава името и на Айл ъв Пайнс далеч на юг, отбелязвайки, че растящият там рядък вид високи иглолистни дървета (Araucaria columnaris) може много добре да послужи за направата на корабни мачти.

Продължителната изолация на Нова Каледония от останалия свят е причината тук да виреят около 2500 ендемични растителни вида. Много от тях може да се видят в парк „Провинсиал дьо ла Ривиер Бльо“, недалеч от Яте в югозападния край на Гран Тер.

Днес Нова Каледония е любимо място за почивка на пешеходните туристи, ветроходците и гмуркачите, както и на всички, които искат по време на отдиха си да се откъснат от всичко в обичайното си всекидневие. Айл ъв Пайнс е диамантът в короната на острова, поради което си е заслужил прозвището Лил ла плю прош дю паради (Островът, най-близо до рая).

Кога да отидете там: Най-горещо е в периода септември – март; от декември до март е дъждовният (и циклонален) сезон; през юни – август е по-хладно. На какво да обърнете внимание: Разгледайте културния център „Джибау“ в Нумеа, който е красив образец на престижна архитектура, дело на Ренцо Пиано. Експозициите му са прозорец към канакската култура.

Полезни съвети: Опитайте бугна – ястие от месо или риба с плодове и зеленчуци, поднесено в бананови листа и приготвяно бавно на топлината на нагорещени скали, заровено в земята.

На какво да обърнете внимание: Разгледайте културния център „Джибау“ в Нумеа, който е красив образец на престижна архитектура, дело на Ренцо Пиано. Експозициите му са прозорец към канакската култура.

Полезни факти за Нова Каледония:

Координати: 20° 59' ю.ш./165° 1' и.д.

Площ: 18 575 кв. км

Статут: отвъдморска територия на Франция

Население: 249 000 души

Главен град: Нумеа

Официален език: френски

Парична единица: френски тихоокеански франк

Снимки: myLifeShow

Повече любопитни факти за островите по света четете в илюстрирания пътеводител "Приказните острови" на издателство "Ciela".

>
23 август 2013 г.

Тагове

ветроходство

гмуркане

острови

пешеходен туризъм

приказните острови

природни паркове

рифове

танци

Забележителности наоколо

Избрани оферти