Начало / Статии / Статии - Бразилия

Нова година на плажа Копакабана - емоция за цял живот!

Автор

/

Не по-малко внушително, отколкото дивият и необуздан Карнавал, е отпразнуването на Нова година на плажа Копакабана по време на екзотичното, мистериозно, типично бразилско отдаване на почит на Иеманжа.

Тя е любимата африканска богиня на морето и централно божество (удобно изравнявано с Дева Мария) в такива афро-бразилски духовни култове като кондомбле, макумба и умбанда.

Далеч преди залеза хиляди последователи, облечени в бяло, започват да се събират върху множеството плажове на Рио, особено на Копакабана, където макумбейрос посвещават новоприети, докато другите напяват и правят осветявани от свещи пясъчни олтари.

Въздухът се изпълва с аромата на благовония, докато огромни фойерверки превръщат трийсет и шест етажния хотел „Меридиeн Копакабана“ в гигантска римска свещ. Кариоките (жителите на Рио) пускат малки домашно направени лодки, пренасящи техните дарове от цветя, парфюм, червило, огледала и свещи – като следят тревожно дали Иеманжа ще ги приеме и ще изпълни желанията им (лодките са отнасяни в морето и потъват в дълбините му) или ще ги отхвърли (вълните ги изхвърлят на брега).

Най-добрата гледка към обхванатите от транс тълпи е отгоре. Ако не можете да се преборите за покана в някоя от лъскавите многоетажни сгради покрай авенида „Атлантика“, резервирайте си стая в „Меридиeн“, но го направете месеци предварително.

Къде: Рио де Жанейро, Бразилия

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Бразилия!

>
03 декември 2015 г.

Тагове

плажове

събития

Забележителности наоколо

Избрани оферти