Начало / Статии / Статии - Гърция

Остров Китира - малка гръцка тайна

Автор

/

Ако си търсите спокоен гръцки остров, където времето спира да съществува от първата ви крачка, възможностите са много. Все пак Гърция има над 6000 острова, от които над 200 са населени. От тях едва ли има повече от 20-30, на които се изсипват купища туристи. Останалите са за ценителите.

Снимка: iStock by Getty Images

Китира е точно такъв остров. Намира се на много специално място - близо до крайчеца на полуостров Пелопонес, където се срещат три морета - Йонийско, Егейско и Критско. Островът е малък (по-малко от 300 кв. км) и с население от малко над 3000 души.

Китира си има от всичко по малко - и идилични плажове, и страховити клисури с невероятни водопади, и симпатични селца с белосани къщи.

Главният град на острова се нарича Хора и е стъпаловидно разположен на хълм с изглед към плажа Капсали. Има си плаж, има си сенчести кафенета на централния площад, има си и невероятни исторически църкви с още по-невероятни стенописи. На възвишение над града е кацнал замъкът Кастро - венецианско творение, което те наричали “Окото на Крит” заради изумителната възможност, която има давал, да наблюдават едновременно три морета.

В Хора има и малък археологически музей, в чиито две зали можете да се скриете от жегата, за да видите праисторически, антични, венециански и други находки от острова.

Снимка: iStock by Getty Images

По време на управлението на Венецианската република островът си имал дори херцог, като Китира била временно прекръстена на по-италиански звучащото Чериго. Но днес на острова си личат следите не само на венецианците, но също и на османците и британците, които са забъркали миш-маш от култури и влияния.

На Китира можете да се разхладите не само в морето, но и във водопад. Край село Милопотамос се намират каскадни водопади, чиято вода е студена дори и през лятото. Въпреки това винаги се намират ентусиасти да поплуват в тях.

Ако все пак предпочитате плажа, на острова има няколко плажа с чадъри и шезлонги, както и достатъчно диви места, ако искате да сте далеч от останалите туристи. Капсали и Агия Пелагия са най-посещаваните плажове заради чистите си води и невероятните гледки по крайбрежието.

Снимка: iStock by Getty Images

Докато сте на остров Китира, можете да си направите еднодневна разходка до съседния малък остров Антикитира. Той се намира между Китира и Крит и е на около 2 часа път с лодка. Постоянните му жители са само 45, но лятно време могат да са десетократно повече заради туристите.

Вижте актуални оферти за почивка на остров Крит!

>
08 август 2023 г.

Тагове

гръцки острови

летен туризъм

любопитно

острови

плажове

приказните острови

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти