Начало / Статии / Статии - Шотландия

Остров Стафа в Шотландия

Автор

/

Близо до западния бряг на остров Мъл се намира един природен феномен. В малкия скалист и необитаем остров Стафа е скътана колекция от базалтови колони с почти идеална форма на шестостенни призми. На височина достигат фо около 20 м, наредени са плътно една до друга, с изящно гладка повърхност и вълнообразни контури.

В южната част на острва ерозията е издълбала морска оещера, в която са се подредили като масивни колони на катедрален храм. Това е пещерата на Фингал. Наричат я така, защото изглежда творение на някаква свръхестествена сила - например Фингал (или Фион Мак Кумхал) - митологичен ирландски герой с гигантски размери и смелост. Неговата възлюбена живеела на остров Стафа и Фингал се принудил да построи пътека през Ирландско море, съставена от подобен набор извънземни шестоъгълни колони, издигащи се край брега на графство Антрим, на 120 км южно оттук, наречени Великанската пътека.

Колоните са се формирали преди около 55 - 58 милиона години при необикновено вулканично изригване. Маса от изключително дребнозърнеста базалтова лава застинала много бързо в дебел слой, като силите свиване са разпределили поравно върху крсталната решетка на скалата, която постепенно се напукала на идеално оформени, еднакви по размер предимно шестостенни призми.

Станалият известен като ботаник Кук - сър Джоузеф Бенкс, пристигнал на Стафа през 1772 г. и се възхитил на природното явление. Неговият доклад привклякъл вниманието на обществото и множество туристи започнали да наемат лодки от малките пристанища на близките острови (както правят и понастоящем), за да разгледат Стафа и се насладят на нейните необичайни гледки.

Романтиците виждали в нея вдъхновяващата дива сила и безкрайна изобретателност на природата. Сър Уолтър Скот, Уилям Уърдсуърт, Джон Кийтс, Жул Верн и кралица Виктория са сред най-зивестните хора, посетили това място и изпитали неговото необикновено въздействие, на което и днес туристите продължават дас е възхищават. Много хора познават Пещерата на Фингал от увертюрата на Менделсон "Хебриди" (наричана още "Фингалова пещера"), която той написал след едно посещение на Стафа през 1829 г.

Кога да отидете там: Плаване с корабче до острва е възможно от април до септември, но само при по-тихо море. Тук времето е много непостоянно.

На какво да обърнете внимание: На острова гнездят множество видове морски птици, включително кайри. Оттук можете да наблюдавате сиви китове и делфини, а дори и малки ивичести китове и делфини гринди.

Полезни съвети: При някои обиколки с корабче ще ви покажат пещерата Фингал само от морето; при други ще акостирате и ще се разходите из кея - изборът е ваш.

Повече любопитни факти за островите по света четете в илюстрирания пътеводител "Приказните острови" на издателство "Ciela".
 

>
19 март 2013 г.

Тагове

приказните острови

природни забележителности

скални образувания

феномени

Забележителности наоколо

Избрани оферти