Начало / Статии / Статии - Иран

От 24 юли: Пътувай на кино до Иран

Автор

/

В разгара на това странно лято едва ли планирате пътуване до Иран - но пък можете да се пренесете там по време на Седмицата на иранското кино, която ще се проведе в София от 24 юли.

Прожекциите ще са в Дома на киното и включват седем филма от последните пет години, отличени на международни филмови форуми. Събитието е организирано от фестивала Sofia MENAR със съдействието на Иранския културен център в София.

Ето какво можете да гледате по време на седмицата:

Кулинарна комедия: “Пастаряни”

Седмицата ще бъде открита с фаворита на зрителите от последното издание на MENAR „Пастаряни”. Кулинарната комедия представя жестоката битка за приза „Най-добър ресторант в Техеран”.

Двата основни претендента са луксозен италиански ресторант и малко семейно ресторантче, което предлага традиционни ирански специалитети. Нищо няма да спре амбициозната собственичка на „Паста и пица” да смрази усмивката на малкия Хушан и любимата му баба, горди собственици на „Торандж”.

Семейна отговорност: “Приказният замък”

Ден по-късно, на 25 юли, ще бъде показан последният шедьовър на иранския класик Реза Миркарими „Приказният замък”. Филмът е отличен с наградите за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър актьор (Хамед Бехдад) от фестивала в Шанхай, най-добър режисьор и най-добър актьор от форума в Анталия и наградата за най-добър сценарий от МФФ Фаджр в Техеран.

Баща е принуден да се погрижи за двете си деца, след като майка им, с която отдавна не живее, почива. Самите деца не искат да живеят при бащата, но трябва да се намери решение.

Живот в гетото: „Стадо без пастир”

В неделя, 26 юли, зрителите ще могат да видят фаворита на публиката в Техеран „Стадо без пастир” спечелил 4 награди от 13 номинации на фестивала Фаджр. Историята проследява живота на трима братя и една сестра, които живеят в престъпно гето в покрайнините на Техеран. Останали без родители, те се лутат в дебрите на тъмния свят и търсят своя пастир.

Най-големият брат с железен юмрук държи властта в семейството, а най-малкият се опитва да го надвие и да ръководи престъпната фамилия. Един ден някой качва клип в интернет как сестра им Мона сваля кърпата от главата пред мъж, за да се похвали с красивата си плитка. Честта на семейството е застрашена и братята трябва да я защитят.

Семейна драма: “Майчинство”

В понеделник и вторник ще бъдат показани филмите „Майчинство” и „Сезонът на нарцисите” режисирани от две дами – Рогие Таваколи и Негар Азарбайджани. Фестивалът MENAR често поставя акцент върху творчеството на жените в региона.

„Майчинство” показва сложните взаимоотношения в едно иранско семейство, където мъжът и жената живеят разделени, но той отказва да й даде развод, защото е убеден, че тя все още го обича и това е просто временна криза.

Истории на три жени: „Сезонът на нарцисите”

„Сезонът на нарцисите” преплита историите на три жени от различни квартали на Техеран. Гизу кара такси из улиците на Техеран, но един ден в колата й случайно се качва известен актьор и животът й се променя на мига.

Айлар е тайно влюбена в учителя си по музика, но той страда по жена си, която е изгубил наскоро и не може да мисли за друго. Наргис трябва да даде смисъл в живота на Солмаз, която наскоро е изгубила детето си и да й покаже, че смъртта не е краят.

История в обувки: “316”

Изключителният „316” на Пайман Хагани ще бъде показан на 29 юли. Зрителите ще проследят живота на една жена чрез обувките, които е носила през годините. Тя отброява, че през целия си живот е имала 315 чифта обувки.

Тази история може да бъде разказана чрез обувките толкова добре, че не е нужно да виждаме лицата на хората, защото можем да си изградим образа и характера на всеки един от тях. Остава й само да обуе последния чифт.

Живот в хотела: „Хотел 5 звезди”

Седмицата на иранското кино ще приключи на 30 юли с прожекция на зрителския хит „Хотел 5 звезди”, в който блестят носителят на "Сребърна мечка" от фестивала в Берлин ("Раздяла") и на наградата за най-добър актьор от фестивала в Кан ("Търговският пътник") Шахаб Хосейни и ветеранът Хомаюн Ершади, познат от класиката на Аббас Киаростами „Вкусът на черешата”.

По време на прожекциите в Дома на киното зрителите ще бъдат изненадани и с множество награди, благодарение на Иранския културен център в София.

*

Виж още:

Екскурзия в Азербайджан

Екскурзия в Дубай

Екскурзия в Узбекистан

>
16 юли 2020 г.

Тагове

филми

семеен туризъм

забавления за деца

идеи за уикенда

Забележителности наоколо

Избрани оферти