Начало / Статии / Статии - Мексико

Паленке - оставящи най-силни впечатления от древните градове на маите

Автор

/

В гъста девствена джунгла в долината на река Усумасинта се намират едни от най-необикновените руини от културата на маите. Заемащ високо, стратегически разположено плато, Паленке процъфтява от средата до края на Класическия период (VІ–ІХ в.) като център на изкуството, религията и астрономията.

Паленке - Мексико

Той е сред първите открити градове на маите и остава един от най-величествените и най-добре съхранените. Неговата елегантна архитектура, описателни резби, калиграфия и декоративни фризове достигат големи художествени висоти, а много от тях са оставени в първоначалния си вид.

Други произведения на изкуството са изложени в един малък музей, открит наскоро при входа към земите, или в Националния антропологически музей в Мексико Сити.

Само част от паметниците са били изкопани, като най-забележителният е Храмът на над-писите (Templo de las Inscripciones), стръмна пирамида, в която е удивителната гробница на владетеля на Паленке, Пакал, който умира през 683 г. (неговата погребална маска, направена от 200 части нефрит, е в музея в Мексико Сити).

Идеалното допълнение към разглеждането на Паленке е отсядането в „Чан-Ка Руинас“. Неговите семпли каменни и дървени бунгала са пръснати из над 200 декара първобитна джунгла досущ като село на маите. Сутрин ще ви буди хорът на тропическите птици.

Къде: Паленке: 150 км североизточно от Сан Кристобал де лас Касас, в границите на националния парк „Паленке“, Мексико.

>
27 януари 2011 г.

Тагове

градове на маите

национални паркове

руини

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти