Начало / Статии / Статии - САЩ

Пазарът „Пайк Плейс“ - един крайбрежен микрокосмос на Сиатъл

Автор

/

Сиатъл действително е заобиколен от вода, така че всяко посещение до този метрополис трябва да започне от кея, достатъчно близко, за да чуете чайките и сирените за мъгливо време, сред пристанищата, които винаги са били негов източник на сила и енергия. Край залива Елиът в района на Морския аквариум преливащият от стока пазар „Пайк Плейс“ е институция в Сиатъл от 1907 г., което го прави най-стария непрекъснато действащ фермерски пазар в Съединените щати.

Пазарът Пайк Плейс - САЩ

Туристическо капанче, обичано и от местните, и от гостите на града, той се е разпрострял по протежение на седем градски пресечки и запълва шестнайсет многоетажни сгради с 600 търговци, говорещи десетки различни езици. Изумителното е, че остава до голяма степен непроменен през по-голямата част от своя колоритен живот, с духовити продавачи на риба, които все още крещят „Ниско летяща риба!“, преди да подхвърлят нагоре своя улов за забавление на минаващите покрай тях.

Разнообразието на морски дарове е изумително – виждате местни специалитети като току-що уловен краб, сребриста сьомга (кижуч), писия, събрани от гмуркачи миди от близките острови Сан Хуан, едри скариди (Северозападна скарида) и други видове миди и стриди, охлаждани в планини от натрошен лед.

Градът, дал на света „Старбъкс“, обещава доза кофеин на всяка крачка (първото кафене „Старбъкс“ отваря врати през 1971 г. и се намира тук, на пазара), както и магазини за бижута, джунджурии, хрупкав прясно изпечен хляб, цветарски щандове. Като се добавят и местните продукти, изобилието на тези води (някога обречени само за далечни пазари) и непрестанно разрастващото се азиатско население на града, се оформя една забележително изтънчена среда за вкусни вечери.

Макар че няма да останете гладен на „Пайк Плейс“ или където и да било другаде в Сиатъл, петнайсетминутното пътуване с такси до най-известния крайбрежен ресторант в града „Рейс Ботхаус“, си струва всяка стотинка. Той е сиатълска класика – по шорти и сандали на горния етаж върху популярната лятна платформа, а по-изисканото заведение е долу, като отвсякъде се откриват най-добри изгледи към залива Шилсхоул.

Това е вашият сиатълски момент: гледайте как слънцето залязва над пролива Пюджит и извисяващите се Олимпийски планини, докато се наслаждавате на просто приготвената, невероятно прясна риба, като например печена черна треска, маринована в саке.

Къде: Пазарът „Пайк Плейс“, Сиатъл, САЩ.
Най-добро време: юни-септември заради ясното небе; края на май заради първия уикенд на Уличния фестивал на пазара „Пайк Плейс“.

>
31 май 2011 г.

Тагове

любопитно

пазари

ресторанти

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти