Начало / Статии / Статии - Черна гора

Пераст, Черна гора - спокойният живот край Адриатическо море

Автор

/

Той бил рибар, а тя - неговата любима. Излязъл веднъж той в морето, а тя дълго чакала неговото завръщане. Дълго време минало, а любимият не се връщал. Тогава тя взела да плете гоблен, но вместо конец, шиела с русите си коси. Дните минавали, а нейната красота линеела заради мъката по любимия. Косите и взели да сивеят, а накрая станали съвсем бели…

Това разказва легендата за косите на Ясинта, която чакала любимия 25 години да се завърне на брега. Междувременно остаряла и цветовете на гоблена станали по-бледи заради побелелите и коси. Това е и историята на иконата Богородица с младенеца, съхранявана в църквата на остров Св. Георги край град Пераст, Черна гора.

Защо Пераст?

Като заговорим за Черна гора, се сещаме за столицата Подгорица, или за най-известните и курорти - историческият Котор и центърът на забавлението - Будва. Пераст е град, отново разположен на крайбрежието на Адриатическо море, но по-малко познат на туристите. В това се крие и чарът му - спокойната атмосфера.

Някога Пераст бил икономическо средище. В града силно се усеща венецианско и като цяло италианско влияние, ясно изразено в катедралата “Св. Никола”. Тя се намира в централната част на града. Срещу скромна такса можете да се изкачите и до камбанарията и да видите отвисоко Которския залив и близките до Пераст острови. Разходете се и по крайбрежната улица, придърпайте стол в някое от заведенията по нея или разгледайте картините на местните художници, които се продават там.

Островите...

Въпреки външното влияние, Пераст все пак има своя индивидуалност. Тя е засилена и от островите в близост - Св. Георги, за който споменахме вече, и островът Богородица от скалите.

Остров Св. Георги е съвсем малка, но впечатляваща земя. До него се стига с лодка. Като пристигнете, се обърнете в посока Пераст и си направете снимки към тази прекрасна гледка. Всъщност накъдето и да се обърнете, ще видите планини и вода. Ще ви се стори, че гледате рисувана картина, а не истинска природа. На острова има малка църква. На влизане в нея обърнете внимание на сребърните плочки, закачени по стените. Те са донесени от черногорските рибари, които ги дарявали на църквата в чест на успешното си завръщане от плаване в Адриатическо море.

Вторият остров дължи името си “Богородица от скалите” на друга легенда, според която местни рибари открили икона на скалите и заради нея създали изкуствено острова, в чест на закрилницата им Св. Богородица. На острова е построен манастир, който обаче е с ограничен достъп. Затова пък можете да го разгледате при разходка с лодка. Такива се предлагат от многото лодкари на брега на Пераст.

Виж актуалните оферти за пътуване до Черна гора!

Виж още:

Екскурзия в Хърватия

Екскурзия в Словения

Екскурзия в Сърбия

>
23 юни 2022 г.

Тагове

Адриатика

море

почивни дни

летни почивки

Забележителности наоколо

Избрани оферти