Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Персеиди 2017: Сбъдни си желание на 12 август

Сбъдването на желания често е смятано за дейност, в която хората нямат никакъв пръст, но има някои хитрини, които може да ползваш в своя полза.

Например, тазгодишният пик на метеорния поток Персеиди, който ще ни представи невероятно шоу от падащи звезди в дните около 12 август. Подготви си списъка с желания и започвай да отмяташ едно по едно.

Какво трябва да знаеш за най-добра гледка

Обикновено съветът е да отидеш далеч от града, за да не ти пречат светлините и смогът, но тази година ще има още една пречка – Луната ще свети ярко и ще затруднява звездобройците. Това не е причина за притеснение, тъй като метеорите в небето ще са до 150 в час (по два на минута).

Не само на 12 август

Най-внушителният метеорен дъжд за годината не се случва в един-единствен ден, а продължава около месец – от средата на юли до края на август. В останалите дни честотата на наблюдаваните в небето метеори просто не е толкова голяма.

След 8 август вече ще има достатъчно падащи звезди, за да си заслужава разходка далеч от града.

Защо се наричат Персеиди

Метеорният поток всъщност идва от кометата Суифт-Тътъл и носи името на съзвездието Персей, от което изглежда, че „идват“ небесните тела.

В Западна Европа Персеидите са известни като сълзите на свети Лаврентий, тъй като пикът им съвпада с католическия празник на свети Лаврентий.  

Не ти трябва фенерче! 

Вземи приятели, лимонади, вечеря (за нощен пикник) и одеяло. 

Дата: 03 август 2017 г.
4.5/5, 35220 гласа
Забележителности около Стара планина