Начало / Статии / Статии - Индия

Пещерните храмове на Северна Махаращра

Автор

/


Мумбай (Бомбай) може и да е пулсиращото търговско сърце на Махаращра, но душата на щата е във вътрешността около Аурангабад и неговите изумителни изсечени на ръка пещерни храмове, които предлагат богатства, сравними с тези на Тадж Махал.

Пещерните храмове на Северна Махаращра, Аджанта и Елора, Индия

Десетки чайтя (храмове) и вихара (манастири) са изсечени в твърдите скали; някои са украсени с пищни фрески и статуи, други със смайващи архитектурни плетеници и детайли. Трийсетте будистки храмове в Аджанта датират от около 200 г. пр.н.е. до 650 г., но са били наистина забравени до ХІХ в., което вероятно обяснява защо са се запазили в такъв превъзходен вид.

Докато пещерите в Аджанта са прочути със своите рисунки, трийсетте и четирите изсечени в скалата храмове на близката Елора са скулптурни шедьоври. Тяхното сътворяване е подвиг, равностоен на изсичането на цяла катедрала – интериор и екстериор, от покрива до пода – от твърда скала.

Смята се, че будистките създатели на Аджанта са се преместили тук, след като са си завършили работата там: от трийсет и четирите пещери на Елора дванайсетте най-ранни, започнати в 600 г., са будистки. Те са последвани от седемнайсет индуистки и пет джайнистки храма. Главната забележителност е храмът „Кайлаш“, чиито размери и сложност изумяват: на почти 900 кв. м той покрива два пъти площта на Партенона в Атина и е наполовина по-висок.

Изчислено е, че приблизително 200 000 тона скала са били отстранени, за да се създаде този единичен пещерен храм.

Къде: Аджанта и Елора, 370 км североизточно от Мумбай (Бомбай), Махаращра, Индия
Най-добро време: октомври-март

Виж актуалните оферти за пътуване в Индия!

Виж още:

Почивка в Тайланд

Екскурзия във Виетнам

Екскурзия в Мианмар

>
09 януари 2012 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

пещери

храмове

Забележителности наоколо

Избрани оферти