Начало / Статии / Статии - Египет

Полезни съвети за спокойно пътуване в Египет

Автор

/

Ако планирате първото си пътуване до Египет, ето няколко съвета от първа ръка, които ще ви помогнат да предвидите повечето важни неща.

Облекло. Макар да е мюсюлманска страна, в Египет не е задължително да сте консервативно облечени. Заради горещината е добре да предвидите леки ленени или памучни дрехи, слънчеви очила и задължително шапка или кърпа за главата. Ако посещавате джамии обаче, задължително е да сте с покрити рамене и колене, както и с шал на главата.

Какви пари да си носите за Египет? Официалната валута е местният египетски паунд, с който можете да пазарувате навсякъде. Без проблем се приемат долари и евро в курортите, но имайте предвид, че курсът, по който ви изчисляват цените, ще е едно към гьотере. Важно е да знаете обаче, че ако ви останат египетски паундове, никъде няма да искат да ви ги обменят обратно в долари или евро, така че преценете внимателно колко от тях (и дали изобщо) да вземете.

Пазарене дори и в аптеките. В Египет пазаренето е повсеместно и задължително освен ако не искате да плащате в пъти над реалната цена. Най-настървени са продавачите на сувенири и вода около главните забележителности – там спокойно може да свалите повече от половината от първоначално предложената ви цена. Пазаренето върви дори и в аптеките освен ако не видите надпис „Fixed prices” (фиксирани цени).

Пийте много вода. Макар това да звучи като нещо, което се подразбира, пиенето на поне 2 литра вода дневно е задължително заради високите температури и най-вече ниската влажност. Ако посещавате храмове или бедуински селища в пустинята, там температурите могат да достигнат до над 40 градуса.

Не пийте вода от чешмата. Освен ако не искате да прекарате почивката си в тоалетната. Навсякъде ще намерите бутилирана вода.

Безопасност на храната. Храната, напитките (включително и ледът) в 4- и 5-звездните хотели и в круизите по Нил са от високо качество и като цяло са безопасни. Яденето на улична храна обаче е на собствен риск (вие сами ще се убедите в хигиенните условия по улиците).

Виза. Визата за Египет струва 25 долара (ако си я купите от будката на банката на летището) или 27 долара (ако си я вземете от гишетата на туроператорите на летището). Тази виза важи за еднократно влизане в страната за период от максимум 30 дни. Ако планирате да влизате повече от веднъж в страната, ще ви трябва многократна виза (35 долара).

Ваксини. Няма нужда от допълнителни ваксини за Египет. Добре е да си носите спрей против комари, но няма опасност от малария.

Корали. В никакъв случай не взимайте корали, миди или други морски организми, дори и да сте ги намерили мъртви на плажа. На летищата има заложен софтуер, който ги разпознава по формата, а глобите са солени.

Камили. Качването на камила при пирамидите в Гиза може да се рекламира като безплатно, но имайте предвид, че един от най-разпространените туристически капани е камилата да отпраши надалеч в пустинята, а след това да се наложи да платите немалко, за да ви върне обратно.

 А тук са най-добрите ни оферти за екскурзии и почивки в Египет.

>
31 август 2023 г.

Тагове

екзотика

любопитно

плажове

съвети

Забележителности наоколо

Избрани оферти