Начало / Статии / Статии - Македония

Преспанското езеро: цар Самуил, пеликани и ликьор по залез

Автор

/

Гърция е много повече от море и плажове, но особено лятно време, рядко се сещаме за това.

За тези, които обичат ваканцията им да е разнообразна, да включва близки срещи с природата (прелитащи до вас пеликани), плаване с лодка, базилика с гроба на цар Самуил, минаване по понтонен мост, наблюдение на птици, ликьор с лед по залез и прясна риба в чинията… Вече заприлича на приключение!

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Ако не искате да ви липсва плажа, запазете си стая в хотел с басейн в района на езерото. Перфектно и за семейства с деца.

Ето някои от основните неща, които можете да видите и правите около Преспанското езеро в Гърция.

Важно: Преспанското езеро (или още Голямото преспанско езеро) е разделено между три държави - Гърция, Македония и Албания, като границата се намира вътре в езерото. В гръцката част районът е защитен в национален парк, в рамките на който влиза и съседното Малко преспанско езеро.

Остров Свети Ахил и гроба на цар Самуил

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Остров Свети Ахил се намира в Малкото преспанско езеро и до него се стига по метален мост насред птичия шум. На острова няма превозни средства. Има само 10-ина къщи и 25 жители, едно заведение, един хотел и останки от пет исторически храма.

Най-значима за българите е базиликата “Свети Ахил”, построена от цар Борис и разширена от цар Самуил. В нея са открити и няколко саркофага от богато погребение, за един които се смята, че съдържа тленните останки на цар Самуил.

Базиликата е впечатляваща и днес - частично реставрирана, а в нишите на прозорците все още могат да се видят следи от някогашните стенописи. На място са оставени и каменните саркофази. Някога тук се е намирал българският град Преспа. Изкачете се на хълма над базиликата за невероятна гледка към храма и езерото.

Наблюдение на птици

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

От туристическия център към Национален парк “Преспа” в село Агиос Германос можете да наемете (безплатно) водач и оптическа техника за наблюдение на птици. Оттам можете да получите и информация за пешеходните и веломаршрути около езерото. Задължително се обадете или пишете няколко дни по-рано, за да сте сигурни, че всичко ще бъде организирано навреме. От центъра могат да ви съдействат и за други забавления (платени) като наем на каяци и резервиране на тандемен полет с парапланер.

Мястото не е сред най-оживените туристически дестинации в Гърция, благодарение на което пеликаните и всички други птици, живеещи тук, живеят необезпокоявано. Ако имате късмет, ще видите големи групи бели пеликани, издигащи се току над главата ви или плуващи на метри от лодката ви.

Пеликаните са суперзвездите на Преспа (особено за неспециалистите) и са тук от януари до края на август или началото на септември.

Разходка с лодка

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Можете да се качите на лодка за разходка в езерото на две места. Едното е при пешеходния мост към остров Свети Ахил. Това е лодка, която се движи със соларна енергия, почти напълно безшумна е и е създадена за наблюдение на птиците, обитаващи Малкото преспанско езеро. Този тур е безплатен, резервира се в туристическия център в село Агиос Германос, като е добре да направите това няколко дни или седмица предварително.

Второто място, на което можете да наемете лодка, е село Псарадес. Там лодките са моторни и спират на няколко места, където има изсечени в скалите храмове и монашески килии на по няколкостотин години. Тези турове струват по 7-8 евро на човек и се резервират на място в крайбрежните заведения край кея в Псарадес.

Боб на корем и ликьор по залез

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

В таверните по бреговете на Преспанското езеро навсякъде можете да поръчате узо, гръцко вино и бира, но това, което ще срещнете на малко други места в Гърция, е ликьор от дренки (на гръцки: “крано”), който местните хора произвеждат. Ликьорът е сладко-стипчив и разкошен върху лед с гледка към залеза над Голямото преспанско езеро в село Псарадес.

Тук може да няма калмари и октоподи, но има шаран и чаушан (уклей), уловени в езерото.

Освен това районът е център за производство на различни сортове боб в Гърция, включително на едър бял и черен, подобен на нашия смилянски. Затова и навсякъде в заведенията се предлагат гозби с боб по най-различни рецепти, а най-често купуваният сувенир от Преспа е именно плик с шарен боб.

Вижте актуални оферти за екскурзия в Македония!

Вижте още:

Почивка в Гърция

Почивка в Албания

>
24 юли 2023 г.

Тагове

базилики

езера

любопитно

романтика

стари градове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти