Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Пътуване и Covid-19: изисквания за пътуване до екзотични дестинации

Информацията в този материал е актуална към: 19 ноември 2020 г.

Предстои ви пътуване до някоя екзотична страна по света? Тук можете да проверите какви са условията за пътуване сега - изискват ли се PCR тестове, има ли карантина и разрешено ли е влизане на български граждани на територията на съответната държава, както и необходимо ли е да се изолирате под карантина на връщане в България след посещение на съответната страна. Там, където се изисква PCR тест, той трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди преминаване на границата, освен ако не е споменато друго.

Информацията периодично се актуализира, следете постоянно този материал за новости. Имайте предвид, че обстановката е много динамична и се променя с часове.

Допълнителна информация можете да получите на телефоните на МВнР: +359 2 948 24 04, +359 893 339 616 и на имейл crisis@mfa.bg.

Египет - Трябва да предоставите отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72 часа преди влизане в страната. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Египет или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Тунис - Задължително се предоставя отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди отпътуването от България и не повече от 120 часа преди пристигането в Тунис. Следва 14-дневна задължителна карантина в домашни условия. По искане и за сметка на лицето, след 7-ия ден може да бъде направен нов PCR тест. При отрицателен резултат и липса на симптоми, може да се прекрати карантината. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Тунис в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Тунис.

Индия - Забранено е влизането в Индия за всички чужденци. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Индия или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Тайланд - Страната остава затворена за туристи. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Тайланд в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Тайланд.

Занзибар (Танзания) - Отрицателен PCR тест се изисква само от пътниците, които имат симптоми на новия коронавирус. Не се изисква отрицателен PCR тест при завръщане от Танзания, но има задължителна карантина при прибиране на българи от Занзибар в България..

МаврицийОт 01.10 до 30.10 трябва да предоставите отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 7 дни преди влизане в страната. За всички влизащи лица остава в сила задължителна 14-дневна карантина. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Мавриций или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Мароко - От 01 октомври трябва да представите отрицателен PCR тест,  направен не по-късно от 72 часа преди влизане в страната. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Мароко или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Мексико - Няма изисквания за отрицателен тест или карантина, но е нужно да предоставите информация за адрес в Мексико и билет за връщане, както и да имате средства поне 40 евро на ден. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Мексико или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Мексико.

Малдиви - От 10 септември трябва да предоставите отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72 часа преди влизане в страната.Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Малдивите или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Виетнам - Страната остава затворена за чужденци. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Виетнам или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Перу - В сила е забрана за международни полети до Перу поне до края на 2020 г. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Перу или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Сингапур - Страната остава затворена за чужденци. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Сингапур или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Китай - Страната остава затворена за чужденци. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Китай или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Шри Ланка - Страната остава затворена за чужденци. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Шри Ланка или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Малайзия - Страната остава затворена за чужденци. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Малайзия или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Кения - От 1 август са възстановени международните полети от и до Кения. Няма изискване за карантина за влизащите от България. Необходимо е да представите отрицателен PCR тест при влизане в страната, направен не по-рано от 96 часа преди пътуването. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Кения или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

АржентинаСтраната остава затворена за чужденци поне до 1 септември 2020 г. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Аржентина или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Индонезия - Страната остава затворена за чужденци. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Индонезия или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Мианмар - Трябва да предоставите отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72 часа преди влизане в страната. За всички влизащи лица остава в сила задължителна 21-дневна карантина в специални правителствени центрове, последвана от 7-днева карантина в домашни условия. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Мианмар или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Сейшели - Забранено е влизането на българи в Сейшелите. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Сейшелите или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Бразилия - Страната остава затворена за чужденци. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Бразилия или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Камбоджа - Трябва да представите отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72 часа преди пристигането в страната, както и медицинска застраховка за поне 50 000 долара. На място също може да ви бъде направен тест, след който трябва да изкарате под карантина 14 дни. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Камбоджа или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Камбоджа.

Доминикана - Oт 15 септември 2020 г. за влизане в страната не се изисква негативен PCR тест, само пътници с явни симптоми ще бъдат тествани за сметка на държата на произволен принцип.
 Всички туристи, влезли на територията на страната в периода 15.09.2020 г.- 31.12.2020 г., получават безплатна медицинска застраховка с пълно покритие при евентуален случай, свързан с Covid-19. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Доминикана или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Доминикана.

Япония - Забранено е влизането на българи в Япония. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Япония в България.

Куба От 15 ноември 2020 г. международното летище в Хавана работи и приема чужденци. При пристигане на летището, сте длъжни да заплатите 30 долара санитарна такса (която не е застраховка, а такса за поддръжка на летището), както и 50 долара за PCR тест, който се прави на място. Измерва се температурата на пристигащите, а багажът им се дезинфекцира. Чужденците са длъжни да останат под карантина в хотела си през първите 24 часа от пристигането си. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Куба или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

САЩ - Няма изрична забрана за влизане на българи в САЩ, но полетите се пренасочват към определени летища за скрийнинг, след който всички чужденци се изпращат в задължителна 14-дневна карантина. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Съединените щати или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Узбекистан - Страната остава затворена за чужденци. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Узбекистан или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Фиджи - Страната остава затворена за чужденци. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Фиджи или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Нова Зеландия - Страната остава затворена за чужденци. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Нова Зеландия в България.

Филипини - Страната остава затворена за чужденци. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Филипините или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Южна Корея - Прави се задължителен PCR тест при пристигане и сте длъжни да се изолирате за 14 дни в специален център, избран от властите, за ваша сметка. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Южна Корея в България.

Намибия - Страната остава затворена за чужденци. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Намибия или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Тайван - Страната остава затворена за чужденци. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Тайван или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Коста Рика - Има полети до Коста Рика само от няколко летища, задължително трябва да представите отрицателен PCR тест, направен до 48 часа преди пристигане в страната, както и медицинска застраховка, която покрива риск от заразяване с Covid-19. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Коста Рика или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Коста Рика.

Панама - Панама остава затворена за чужденци. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Панама или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

*

Прочетете още полезни материали за пътуване по време на пандемията от коронавирус.

Вижте къде може да пътувате без PCR тест.

Дата: 18 август 2020 г.
4/5, 8061 гласа
Виж още