Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Пътуване и Covid-19: изисквания за пътуване на Балканите

Информацията в този материал е актуална към: 09 ноември 2020 г.

Предстои ви пътуване до някоя от страните на Балканите? Тук можете да проверите какви са условията за пътуване в балканските държави сега - изискват ли се PCR тестове, има ли карантина и разрешено ли е влизане на български граждани на територията на съответната държава. Там, където се изисква PCR тест, той трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди преминаване на границата, освен ако не е споменато друго.

Информацията периодично се актуализира, следете постоянно този материал за новости. Имайте предвид, че обстановката е много динамична и се променя с часове.

Допълнителна информация можете да получите на телефоните на МВнР: +359 2 948 24 04, +359 893 339 616 и на имейл crisis@mfa.bg.

Албания - Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Албания или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Босна и Херцеговина - Трябва да представите отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 48 часа преди влизане в страната. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Босна и Херцеговина или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Босна и Херцеговина.

Гърция - От 07 ноември до 30 ноември, страната е под национална карантина. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Гърция в България.

Косово - Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Косово или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Северна Македония - Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Северна Македония или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Северна Македония.

Черна гора - Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Черна гора или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Сърбия - От 15 август при влизане в Сърбия от българските граждани се изисква отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 48 часа преди влизането в страната. Oт 1 септември не се изисква се отрицателен PCR тест и няма задължителна 14-дневна карантина при завръщане на българи от Сърбия в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Сърбия.

СловенияТрябва да се представи отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 48 часа преди влизането в страната. В противен случай подлежите на задължителна 10-дневна карантина. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Словения в България.

Хърватия - Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната, но трябва да се попълни предварително формуляр (тук). Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Хърватия в България. Ако преминавате през Сърбия  с автомобил или автобус с начална точка Хърватия, задължително трябва да имате негативен PCR-тест, направен в рамките на 48 часа преди влизане в Република Сърбия. 

Румъния – От 03 ноември всички българи подлежат на задължителна 14-дневна карантина. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Румъния в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Румъния.

Турция – Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. От 1 септември вече не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна 14-дневна карантина при прибиране на българи от Турция в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Турция.

*

Прочетете още полезни материали за пътуване по време на пандемията от коронавирус.

Вижте къде може да пътувате без PCR тест.

Дата: 18 август 2020 г.
4.5/5, 22807 гласа
Виж още