Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Пътуване и Covid-19: изисквания за пътуване в Европа

Информацията в този материал е актуална към: 20 ноември 2020 г.

Предстои ви пътуване до някоя от страните в Европа? Тук можете да проверите какви са условията за пътуване в европейските държави сега - изискват ли се PCR тестове, има ли карантина и разрешено ли е влизане на български граждани на територията на съответната държава, както и необходимо ли е да се изолирате под карантина на връщане в България след посещение на съответната страна. Там, където се изисква PCR тест, той трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди преминаване на границата, освен ако не е споменато друго.

Информацията периодично се актуализира, следете постоянно този материал за новости. Имайте предвид, че обстановката е много динамична и се променя с часове.

Допълнителна информация можете да получите на телефоните на МВнР: +359 2 948 24 04, +359 893 339 616 и на имейл crisis@mfa.bg.

Австрия - От 3 до 30 ноември страната ще е в карантина. Хотелите ще бъдат затворени за туристи. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Австрия в България.

Армения - Не се допуска влизането на български граждани в страната. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Армения или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Азербайджан - Забранено е влизането на чужденци. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Азербайджан или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Белгия - От 2 ноември страната е под пълна карантина. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Белгия в България.

Великобритания - От 5 ноември страната ще бъде под 4-седмична национална карантина. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Великобритания в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване до Великобритания.

Германия - Трябва да се предостави отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 48 часа преди влизането в Германия или подлежите на карантина. Ако се подложите на тест на влизане в Германия, до излизане на резултата трябва да сте под 14 дневна  карантина, която отпада, ако резултатът е отрицателен. Освен това е необходимо да се направи и регистрация тук. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Германия в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Германия.

Грузия - Забранено е влизането на почти всички чужденци в страната, включително българи. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Грузия в България.

Гърция - Изисква се отрицателен PCR тест и формуляр, който трябва да е попълнен най-късно 24 часа преди влизане в страната (тук). По суша за туризъм се влиза само през ГКПП Кулата. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Гърция в България.

Дания - От 26 октомври освен изискването за представяне на уважителна причина за влизане в страната, е необходим и отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72 часа преди влизане в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Дания в България.

Естония - От 19 октомври българските граждани подлежат на 14-дневна карантина след влизане в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Естония в България.

Ирландия - Попълва се формуляр преди пристигане в страната (тук), има 14-дневна самоизолация. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Ирландия в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Ирландия.

Исландия - Попълва се формуляр преди пристигане в страната (тук). Има задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи в Исландия. Ако бъде направен PCR тест при пристигане в Исландия и след това втори 5 дни след това, периодът на карантината може да бъде скъсен. Тестовете се заплащат от пътуващите. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Исландия в България.

Испания - От 23 ноември има изискване за отрицателен PCR тест направен не по-рано от 72 часа преди влизане в страната. Попълва се и формуляр (тук). Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Испания в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Испания.

Италия - От 22 септември 2020 г. се премахва изискването за пристигащите от България  да изкарат 14-дневна карантина. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Италия в България.

Кипър - От 1 август 2020 г. е разрешено влизането в страната само на българи с разрешение за постоянно пребиваване в Кипър. Всички пътници, пътуващи до Република Кипър трябва да представят, в рамките на 24 часа преди започване на пътуването си (или чрез директен полет или с междинни спирки), цялата информация и документи, необходими за получаване на CyprusFlightPass. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Кипър в България.

Латвия - Необходимо е да се попълни електронен формуляр (тук) не по-рано от 48 часа преди влизането в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Латвия в България.

Литва - Българските граждани подлежат на 14-дневна карантина след влизане в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Литва в България.

Малта - От 24 октомври 2020 г. е нужен отрицателен PCR тест 72 часа преди пристигане в страната. Попълват се два формуляра при пристигане в страната (тук и тук). Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Малта в България.

Монако - Нужно е да представите отрицателен PCR тест или сте длъжни да си направите такъв в Монако и да останете под карантина, докато излезе резултатът. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Монако в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Монако.

Нидерландия (Холандия) - 14-дневна карантина е силно препоръчителна за българите, пристигащи в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Нидерландия в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Нидерландия.

Норвегия - Разрешено е влизане на българи в страната, само ако имат уважителна причина - бизнес, роднини или постоянно пребиваване. Има задължителна 10-дневна карантина. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Норвегия в България.

Полша - Няма ограничения за пристигащите в Полша български граждани. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Полша в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Полша.

Португалия - Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. На влизане в страната се попълва формуляр. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Португалия в България.

Русия - Нужен е отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди преминаване на границата. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Русия или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

Сан Марино - Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Сан Марино в България.

Северна Македония - Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Изисква се отрицателен PCR тест при завръщане от Северна Македония или сте длъжни да изкарате 14-дневна карантина в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване до Северна Македония.

Словакия - От 16 ноември преди или при влизане в страната е необходимо е да се регистрирате тук. Трябва да представите PCR тест направен не по-късно от 72 часа преди влизане в страната, в противен случай подлежите на задължителна карантина до получаване на отрицателен резултат от теста. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Словакия в България.

Турция Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. От 1 септември вече не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна 14-дневна карантина при прибиране на българи от Турция в България.

Украйна - Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Украйна в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Украйна.

Унгария - От 1 септември страната е затворена за чуждестранни граждани. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Унгария в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Унгария.

Финландия - От 23 ноември 2020 г. граждани на всички държави от ЕС и Шенген могат да влизат във Финландия, след като представят отрицателен PCR тест, направен най-много 72 часа преди пристигането. След това пътниците се поставят под 72-часова карантина, след която се прави задължителен втори PCR тест. Ако е негативен, пътниците могат свободно да се движат във Финландия. Ако посещението във Финландия трае по-малко от 72 часа, задължителната карантина отпада. 
Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Финландия в България.

Франция - В страната може да се влиза само по уважителна причина. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Франция в България.

Чехия - Няма изисквания за предоставяне на отрицателен PCR тест или изолиране под карантина при пристигане в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Чехия в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Чехия.

Швеция - Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Швеция в България.

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Швеция.

Швейцария - Не е нужен отрицателен PCR тест и българите не се поставят под карантина при пристигане в страната. Не се изисква отрицателен PCR тест и няма задължителна карантина при прибиране на българи от Швейцария в България.  

> Виж тук актуални оферти за пътуване в Швейцария.

*

Виж тук актуална информация за условията за пътуване на Балканите.

*

Прочетете още полезни материали за пътуване по време на пандемията от коронавирус.

Вижте къде може да пътувате без PCR тест.

Дата: 18 август 2020 г.
4/5, 7161 гласа
Виж още