Начало / Статии / Статии - Китай

Река Ли - магическият Китай на поетите и художниците

Автор

/

Ползваща се със славата на имаща най-красивите планини и реки под небето, провинция Гуанси е била възхвалявана тринайсет века от художници и писатели, които се опитват да уловят нейните неземни карстови образувания върху хартия. Един круиз по река Ли е като навлизане в класически китайски живописен свитък с мъгла, планини и реки.

Река Ли - Китай

От Гуейлин нефритовозелената Ли тръгва по своя път през смайващи, почти сюрреални пейзажи на изгърбени и ерозирани образувания с причудливи имена като Прилеповият хълм, Пет тигъра улавят коза и връх Четка за рисуване. Вечният крайречен пейзаж изглежда забравил за непрестанния поток от туристически корабчета, които правят редовни курсове в индийска нишка покрай живописните селища, където момчета къпят семейните биволи, жените перат дрехите си, а земеделците орат оризовите поля. Неколцина рибари върху тънки бамбукови салове все още използват корморани, които са обучени да се гмуркат и да хващат рибата в клюновете си. Пръстен около шията им не им позволява да глътнат улова.

Малкият град Яншуо е южната крайна спирка на круизите и макар че това може би не е „Истинският Китай“ – интернет кафенета, пансиони с нощувка и закуска и кафенета, предлагащи „американски брънч“, са се намножили, за да обслужват западните туристи – цените са ниски, местните хора са дружелюбни и всеки говори английски. Разходка с велосипед из околните зелени поля и покрити с гори варовикови хълмове ви позволяват да видите някои от най-забележителните пейзажи на Китай. Някои от върховете могат дори да бъдат изкачени: от върха на Лунната скала една впечатляваща армия от назъбени върхове се отдалечава с марш в далечината. За сцени от традиционен Китай и дори още по-забележителни пейзажи крайречното селце Синпин е на петнайсет минути с велосипед покрай изумруденозелените оризища.
 

Къде: круизите започват в Гуейлин (Guilin) и завършват 81 км по-надолу в Яншуо (Yangshuo); връщане с автобус до Гуейлин е 1,5 часа. До Гуейлин се стига лесно с едночасов полет на север от Хонконг или 2,5 часа от Пекин.
Кога: корабчетата правят редовни курсове целогодишно, но видимостта силно намалява през дъждовния сезон, май-септември
Най-добро време: октомври-април, макар че през декември-февруари равнището на водата може да бъде твърде ниско, за да може корабчетата да изминат целия път.

Виж актуалните оферти за пътуване в Китай!

Виж още:

Екскурзия в Япония

Екскурзия в Тайван

Екскурзия в Южна Корея

>
18 септември 2010 г.

Тагове

реки

Забележителности наоколо

Избрани оферти