Начало / Статии / Статии - Венецуела

Рорайма - планината, където е краят на света

Автор

/

Ако има място, където усещането е сякаш сте на ръба на света, планината Рорайма най-точно отговаря на това определение. Особено ако се случите на платото в облачен или мъглив ден. 

Снимка: iStock by Getty Images

Терминът, който се използва за Рорайма и подобни плоски планини, е тепуи. Смята се, че тепуи са едни от най-древните геоложки форми на Земята, вероятно на възраст над 2 милиарда години. Рорайма е най-високият (2810 м) от многобройните тепуи, разхвърляни в района на Гран Сабана във Венецуела

Дългата 14 км планина тепуи е всъщност мястото, където се срещат трите граници на Венецуела, Гвиана и Бразилия. По-голямата част от платото (85%) принадлежи на Венецуела, Бразилия има 10%, а Гвиана - 5%. 

Усещането за край на света е най-осезаемо, когато туристите застанат на ръба на платото и погледнат надолу, където се докъдето стига погледът се спускат високи 400 м отвесни скали. 

В превод от езика на местните хора името на Рорайма означава “Великата синьо-зелена планина”. 

Снимка: iStock by Getty Images

Няма как такава величествена планина да не играе главна роля в митовете и легендите на местното население, което е живяло тук много преди появата на европейците в края на 15-и век. Местните от аржентинската страна на Рорайма смятали платото за дънера, останал от древното гигантско дърво, на което растели всички плодове и зеленчуци. Митичният хитрец Макунайма отсякъл дървото и то се строполило с трясък, като предизвикало огромно наводнение. 

На платото има и водопади, известни като водопадите Рорайма. Ако искате да се изкачите отгоре на платото на Рорайма, има само един маршрут (Паратепуи), който не включва професионална катераческа екипировка. Намира се във Венецуела и изисква преход от два или три дни в едната посока, като е задължително да имате местен водач. 

Снимка: iStock by Getty Images

Разгледайте тук още летни предложения за Бразилия!

>
02 юли 2021 г.

Тагове

любопитно

екзотика

водопади

природни забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти