Начало / Статии / Статии - България

Село Ковачевица - забележителности, застинали във времето

Автор

/

Ковачевица е село някъде долу, в ъгълчето на България, което сякаш е застинало във времето. Въпреки популярността му, дори и в почивни дни можете да си намерите някоя странична калдъръмена уличка, където високите къщи ви правят сянка, а потокът на времето сякаш спира.

Ковачевица се намира в Западни Родопи и е най-известно с красивите си над 200-годишни къщи.

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Архитектурата е специфична. Тук основна забележителност са къщите, изградени почти изцяло от камък, включително и покривите. Това е причина селото да е обявено за архитектурно-исторически резерват. Няма нужда да ги обикаляте с карта - скитайте безцелно, завивайте из тесните сокаци и се насладете на безвремието.

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Още в началото на селото ще видите църквата “Свети Никола” с нейната фотогенична камбанария, също каменна и на възраст над 150 години. Сградите в Ковачевица са изградени от Ковачевишката архитектурно-строителна школа, функционирала до 1912 г. и свързана с брациговските майстори. Заради неравния терен, погледнати от различни страни, къщите изглеждат с различен брой етажи. Повечето са на 2-3 ката, като само най-високият е от дърво - всички други са от камък. На най-долния етаж живеел добитъкът и се складирала храната, а горните били за живеене.

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Смята се, че Ковачевица е на поне 500 години, като в първия официален документ, където е описана (от 15-и век), фигурира с население от 17 души. През 1900 г. жителите й са били 1400 и е била голямо и оживено село. По последни официални данни в момента в Ковачевица постоянно живеят 49 души.

В Ковачевица са снимани сцени от филма “Мера според мера” (1988). Има магазини и кръчми, където да хапнете или да си купите вода и сладолед. Има и места за настаняване, ако искате да попиете за повече време от атмосферата на миналото.

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Как да стигнете до Ковачевица и какво да видите наоколо

Ковачевица е най-лесно достъпна с кола. Намира се на 23 км от Гоце Делчев и на 120 км от Благоевград.

Ако пътувате до Ковачевица, възползвайте се, че сте в района, за да видите и други интересни места - съседното село Горно Дряново е кипящо от живот място, където да се разходите, да си поговорите с местните и да изпиете едно кафе. Следващото по пътя е село Лещен, където също има много традиционни къщи. Част от тях се отдават за нощувки, една е ресторант, друга - галерия. Ако старинните села ви вдъхновяват, отидете и до Долен, което също е архитектурен резерват.

Вижте актуални оферти за екскурзия в България!

>
18 май 2023 г.

Тагове

любопитно

семеен туризъм

стари градове

забележтелности

Забележителности наоколо

Избрани оферти