Начало / Статии / Статии - Тунис

Сиди Бу Саид - чаровно крайбрежно селище в Тунис

Автор

/

Самото име ви кара да се усмихнете. Сиди Бу Саид е красиво като картинка синьо-бяло туниско селище, което привлича туристи от два и половина века насам, но все пак неговите тихи странични улички са съхранили своя непринуден чар.

Гледката на мастиленосиньото Средиземноморие под него се смесва с едно безукорно синьо небе и градските обковани с едри пиринчени гвоздеи синьо-бели дървени врати.

Изгледът е почти толкова силен на фона на ярките, варосани куполни къщи, обвити в бугенвилии. Открит от богати французи и други европейски изгнаници в края на ХІХ в. и отново през 1942 г. от Андре Жид, Сиди може би е щял да бъде свръхзастроен, ако не е била държавата, която издава разпореждания през 1915 г. за съхраняването на неговия оригинален вид. Тези заповеди са били изненадващо ефективни: много малко тук не е чудесно туниско, с изключение на туристите.

Снимка: Dennis Sylvester Hurd

Иронията е, че на немюсюлмани не е било позволено да ходят по тези улици до 1820 г., когато последователите на Абу Саид отменят вековната забрана. Абу Саид (който умира тук през 1231 г. и е погребан в местната джамия) е бил суфийски учител и е бил признат от антихристиянски настроените корсари като техен защитник срещу европейските неверници – същите, които сега се тълпят тук за почти задължителния ментов чай с изглед върху откритата тераса на много превъзнасяното кафене „Нат“.

Сиди Бу Саид се намира в Тунис
Къде: 21 км източно от Тунис.
Най-добро време за посещение: пролет и есен.

Вижте актуалните оферти за пътуване в Тунис!

Вижте още:

Почивка в Египет

Екскурзия в Мароко

>
01 октомври 2021 г.

Тагове

романтични места

екзотика

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти