Начало / Статии / Статии - Турция

Сюлеймание - джамията на Сюлейман Великолепни

Автор

/

Джамията Сюлеймание (Süleymaniye Camii) е османска имперска джамия, разположена на хълм в Истанбул (заради което и се вижда от различни места на града).

Тя е втората по големина в града и е сред най-популярните атракции сред туристите. Построена е в периода 1550 – 1557 г. Подобно на други имперски джамии, и джамията Сюлеймание разполага с величествена градина. В четирите й краища има по едно минаре. Минаретата имат общо 10 галерии, което съответства на това, че Сюлейман I Великолепни е бил 10-ия султан. Основният купол е висок 53 м и е широк 26,5 м. В джамията има и два мавзолея - на султан Сюлейман I и на съпругата му Рокселана.

Сюлейман І, най-великият, най-богатият и най-могъщият от османските султани, създава този паметник на себе си и е бил погребан тук само девет години след нейното завършване.

Близо до техните пищно украсени, облицовани с плочки осмоъгълни гробници (питайте за тюрбелер) е скромната гробница на Мимар Синан, най-големия архитект на Турция, който е бил отговорен за този изключителен строеж.

Макар Сюлеймание да е най-пищната (и, както се оказва, най-прочутата) от многото сгради, които той проектирал за своя покровител, Синан смята за свой шедьовър джамията „Селимие“ в Одрин.

Адрес: Prof Siddik Sk and Sami Onar Caddesi

Вижте списък с всички забележителности в Истанбул.

А тук са най-добрите ни екскурзии до Истанбул.

>
08 април 2011 г.

Тагове

джамии

религиозен туризъм

сгради

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти