Начало / Статии / Статии - Гърция

Сивота: гръцкото село, което сякаш е на Карибите

Автор

/

Едва ли сте чували за Сивота, гръцкото село на 25 км от Игуменица, освен ако някой познат не е бил там на почивка и не се е върнал с невероятни снимки и истории за ходене по вода.

Малцина българи почиват в гръцката област Епир - пътят с автомобил е дълъг, а плажовете са красиви, но някак не достатъчно известни в България. Тези, които пътуват с кола и ферибот до Корфу минават оттам транзит, но рядко остават за по-дълго (разгледайте хотели за Гърция тук).

Снимка: iStock by Getty Images

Това малко село обаче си заслужава изминатия път. Сивота има около 800 жители, които посрещат ценителите на усамотените плажове в карибски стил и веселите компании, плаващи с яхти из Йонийско море.

Наричат го Йонийския фиорд заради виещите се брегове. В тази част на гръцкото крайбрежие морската вода е неземно, нереално, невъзможно синя и толкова прозрачна, че дори и тези, които не си падат по гмуркането, не могат да устоят на изкушението.

Снимка: iStock by Getty Images

Брегът е поръбен с превъзходни плажове с фин, бял пясък, а насреща се виждат няколко безлюдни острова. Агиос Николаос, Муртемено и Мавро Орос са най-големите, а освен тях има и още няколко миниатюрни парчета земя, сякаш небрежно хвърлени в морето.

Най-запомнящото се преживяване е разходката пеша през плитките води на Йонийско море до съседния остров Муртемено, където се намира райският плаж Бела Врака. Друг прочут плаж, на който непременно трябва да отидете, е Писина (в превод: Басейнът), намиращ се на остров Агиос Николаос. Белият пясък и синьо-зелената вода на плажа са разположени насред буйна зеленина като в естествен басейн.

Снимка: iStock by Getty Images

Близо до центъра на Сивота се намира плажът Завиа, който също е ограден от зеленина и е с невероятна вода. Ако сте почитатели на водните спортове, тръгнете в посока Пердика и спрете на плажовете Микри Амос и Мегали Амос.

Най-популярното занимание в селцето освен неизменното потапяне във вкусовете на Гърция и наслаждаването на красивите гледки, си остава наемането на лодка и лежерното плаване сред малките островчета около Сивота. Спокойствието на Йонийското крайбрежие и усещането за липса на време са най-ценното нещо, което ще откриете тук.

Снимка: iStock by Getty Images

Вижте актуални оферти за почивка в Гърция!

>
19 юли 2023 г.

Тагове

гмуркане

острови

плажове

романтика

Забележителности наоколо

Избрани оферти