Начало / Статии / Статии - Франция

Старият Лион - част от средновековна и ренесансова Франция

Автор

/

Лион - Франция

Наскоро възстановен и отново моден, старият квартал, наречен Старият Лион (Vieux Lyons), представя славните дни, когато Лион е бил търговският и финансовият център на Европа. Серия тесни улици образуват живописен лабиринт, покрай който се издигат над 350 сгради, смятани за най-голямата и еднородна групировка в страната от късния готически период до ХVІІ в.

Чаровно старинни traboules (покрити пасажи), характерни само за Лион, ни връщат обратно в дните, когато те са помагали на хората да пренасят скъпоценни топове коприна при лошо време. Traboules свързват улици, край които се редят галерии с аркади, антикварни магазини, магазинчета за месни деликатеси, дворове в италиански стил и „Кур де Лож“, един от най-стилните хотели в Лион.


Смайващата концентрация на някои от европейските ресторанти от най-висока класа в и около Лион го е превърнало в магнит, отстъпващ само на гастрономическата столица Париж. От над 700-те заведения в града, доста на брой са обикновени bouchons, традиционни лионски бистра. Уютното, семейно управлявано бистро „Федерасион“, с неговите покрити с дървени стърготини подове и дълга като кренвирш трапезария, отдавна е любимо място заради своята чудесна, земна храна. Но именно звездни готвачи новатори като Жан-Пол Лакомб, чиято фамилия управлява реномирания и чаровен ресторант „Леон от Лион“ от 1905 г., допринасят за славата на Лион като френската Мека на изисканото хранене.

Старият Лион: на западния бряг на река Саон, 460 км югоизточно от Париж, Франция.
Най- добро време: Великден-края на юли и септември-края на ноември.

Виж актуалните оферти за Франция!

Виж още:

Екскурзия в Париж

Екскурзия в Ница

Екскурзия в Монако

>
20 юли 2010 г.

Тагове

ресторанти

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти