Начало / Статии / Статии - Италия

Свети Валентин - традиции по света

Автор

/

Свети Валентин в Тайван

Празникът на любовта в Тайван се празнува 2 пъти. Единият празник е на 14 февруари, а другия на 7 юли, като и двете дати са еднакво важни. Много мъже купуват на любимите си скъпи букети от рози или други цветя. Според тайванските традиции цветът и броят на цветята са от голямо значение. Например една роза означава единствена любов, 11 рози означават любим, 99 рози  – завинаги заедно, 101 рози  – омъжи се за мен.

Свети Валентин в Австралия

След австралийската треска за злато миньорите имали наистина добри средства и поставили началото на по – класните подаръци за Св. Валентин. Най – екстравагантните валентинки за празника в Австралия са направени от сатенена възглавничка, парфюмирана и декорирана с цветя и цветни раковини. Всичко това се поставя в изящна кутия. Подаръкът излиза скъпичко, но е удоволствие да получиш подобно внимание.

Свети Валентин в Австрия

В Австрия е традиция на 14 февруари младите мъже да подаряват на любимите си букет с цветя. Това е стара и с неясен произход традиция от миналото, но се връзва прекрасно с празника на влюбените.

Свети Валентин в САЩ

По време на гражданската война картичките за Свети Валентин в САЩ били украсявани в цветовете на флаговете, и дори с политически мотиви. След това дошло времето на триизмерните картички – ръчно направени и доста красиви картички, направени от дантелена хартия и украсявани с шишарки, морски раковини, плодове и всякакъв вид семена. Понякога дори се използвали изсушени или изкуствени цветя или мъх. Всяка подобна картичка имала връвчица и когато тя се дръпнела пред вас изниква истинска картина. Днес децата в САЩ на празника на влюбените си разменят валентинки в името на доброто приятелство.

Свети Валентин във Великобритания

Британските поети вероятно са написали едни от най – добрите любовни стихове в света. В различните региони на страната празника на влюбените се празнува в зависимост от техните собствени обичаи. Традиционните подаръци са изпращане на картички, подаръци, цветя и шоколадови изделия. Един по различен обичай включва деца, които пеят специални песнички и получават в замяна подаръци, бонбони, плодове или пари. В други случай се пекат специални валентинови сладкиши с кимион, сливи или стафиди.

Свети Валентин в Дания

В Дания картичките за Св. Валентин се наричат картичка на любимия. В миналото тези картички били прозрачни, а когато ги поставиш под светлината се показва картинка, на която двамата влюбени си разменят подаръци. Друг обичай е да се изпращат т.нар. gaekkebrev (представлява шеговито писмо в рими). Изпращачът на това писмо не пише името си, а замества с точки буквите от него. Ако жената, която получи това писмо познае кой е изпращача, той е задължен да й подари великденско яйце.

Свети Валентин във Франция

В миналото във Франция имало много странен обичай. Младите неоженени, и не толкова млади мъже минавали по къщите и викали през прозорците на жените, докато не намерят подходящата за тях. Когато мъжът не успее да впечатли жената си тръгва. След това всички се събират на едно огнище и жените, които не били добре ухажвани, изгаряли снимката на ухажора си и го обиждали публично. Тази традиция обаче била забранена. Сега на любимият човек се подаряват валетинки с нежни слова.

Свети Валентин в Италия

 Италия преди Св. Валентин е съвпадал с празника на пролетта. Всички млади са се събирали в градини или паркове на открито за да четат поезия и да слушат музика. За съжаление тази прекрасна традиция на се чества от векове. Днес В Торино например е нещо като обичай влюбените да обявяват своя годеж на 14 февруари.

Свети Валентин в Япония

В Япония Св. Валентин се празнува на две различни дати – 14 февруари и 14 март. На първата дата момичетата подаряват на мъжете подарък, а на втората дата, известна още като Белия ден, мъжа трябва да върне получения от момичето подарък. Така жената може сама да избере какво да получи за празника на влюбените. Шоколадът е най – разпространеният подарък за този празник. Закупеният от магазина шоколад обаче не е доказателство за истинска любов, шоколада трябва да е направен от момичето.

Свети Валентин в Корея

В Корея празника на влюбените се празнува подобно на Япония. На 14 февруари жените получават подаръци от мъжете. На 14 март мъжете получават подаръци от жените. Този ден е известен като „Бял ден“. На 14 април (наричан още „Черен ден“) празнуват хората, които нямат половинки. Те се събират и празнуват като на трапезата има ястие от черни макарони, откъдето идва и името на деня.

Свети Валентин в Шотландия

В Шотландия пък Св. Валентин се чества с организирането на фестивал. На този фестивал се събират еднакъв брой неженени мъже и жени. Всеки от тях написва името си или прякора си на листче, сгъва го и го слага в шапка. Има две шапки – една за мъжете и една за жените. Тогава се теглят имената и се сформират двойките. Тогава жените получават подаръци и закачат имената на мъжа до тях отляво до сърцето си. Следват танци и забавления. Разбира се не е забранено в тази игра да участват и омъжени.

Вижте оферти за Свети Валентин!

>
19 януари 2023 г.

Тагове

свети валентин

Хавай

Забележителности наоколо

Избрани оферти