Начало / Статии / Статии - Испания

Тайнствените пирамиди на Гюимар на остров Тенерифе

Автор

/

На остров Тенерифе край град Гюимар има шест тайнствени пирамиди. Формата им е правоъгълна, направени са от вулканични камъни и за градежа не е използван хоросан.

Смята се, че пирамидите са се появили в началото на 19-и век и са били част от местните методи за обработка на земята и напояване. В началото пирамидите са били девет на брой, но три от тях не са оцелели.

Най-известният изследовател на пирамидите е норвежкият пътешественик Тур Хейердал (известен с това, че пътува през океаните с плавателни съдове с праисторически дизайн).

Той прочита в местен вестник за „пирамидите на Канарските острови“ и след като ги изследва, изказва хипотеза, че при строежа им са използвани методи както от Египет, така и от майската цивилизация. Това предположение предизвиква куп спорове сред археолози, историци, астрономи.

По-нататъшни изследвания на местни учени показват, че пирамидите са ориентирани спрямо зимното и лятното слънцестоене, което извежда на преден план възможни астрономически функции.

Ако застанете на платформата на най-голямата пирамида в деня на лятното слънцестоене, можете да наблюдавате „двоен залез“ - веднъж слънцето залязва зад планински връх, а след това се показва отново и залязва втори път зад съседен връх.

Намесват се и теории за масонско участие. Наред с това се появява и хипотезата, че просто селяните са трупали камъните, които са им пречили да отглеждат култури в нивите си.

           Снимки: Martin Robson

Днес пирамидите се намират в Етнографски парк, където освен история на пирамидите, има и експозиция, посветена на проучванията на Тур Хейердал, както и реплика на неговата лодка Ра. 

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Испания!

>
18 октомври 2022 г.

Тагове

винен туризъм

градове

живописни пътешествия

културен туризъм

море

нова година

острови

плажове

Забележителности наоколо

Избрани оферти