Начало / Статии / Статии - Испания

Тайнствените пирамиди на Гюимар на остров Тенерифе

Автор

/

На остров Тенерифе край град Гюимар има шест тайнствени пирамиди. Формата им е правоъгълна, направени са от вулканични камъни и за градежа не е използван хоросан.

Смята се, че пирамидите са се появили в началото на 19-и век и са били част от местните методи за обработка на земята и напояване. В началото пирамидите са били девет на брой, но три от тях не са оцелели.

Най-известният изследовател на пирамидите е норвежкият пътешественик Тур Хейердал (известен с това, че пътува през океаните с плавателни съдове с праисторически дизайн).

Той прочита в местен вестник за „пирамидите на Канарските острови“ и след като ги изследва, изказва хипотеза, че при строежа им са използвани методи както от Египет, така и от майската цивилизация. Това предположение предизвиква куп спорове сред археолози, историци, астрономи.

По-нататъшни изследвания на местни учени показват, че пирамидите са ориентирани спрямо зимното и лятното слънцестоене, което извежда на преден план възможни астрономически функции.

Ако застанете на платформата на най-голямата пирамида в деня на лятното слънцестоене, можете да наблюдавате „двоен залез“ - веднъж слънцето залязва зад планински връх, а след това се показва отново и залязва втори път зад съседен връх.

Намесват се и теории за масонско участие. Наред с това се появява и хипотезата, че просто селяните са трупали камъните, които са им пречили да отглеждат култури в нивите си.

           Снимки: Martin Robson

Днес пирамидите се намират в Етнографски парк, където освен история на пирамидите, има и експозиция, посветена на проучванията на Тур Хейердал, както и реплика на неговата лодка Ра. 

Вижте най-добрите оферти за пътуване до остров Тенерифе!

Вижте още:

Почивка на Канарските острови

Почивка на остров Лансароте

Почивка на остров Мадейра

11 ноември 2019 г.

Тагове

винен туризъм

градове

живописни пътешествия

културен туризъм

море

нова година

острови

плажове

Забележителности наоколо

Избрани оферти

1085 лв.

ЛИСАБОН

ЛИСАБОН