Начало / Статии / Статии - Тунис

Тунис – забележителности за откриватели

Автор

/

Тунис е част от така наречения Магреб, включващ още Мароко и Алжир. Страната е интересна с мишмаша от африканските си пейзажи, Средиземноморското си крайбрежие, арабската си култура и останките от велики древни култури като финикийците, древните римляни, Арабския халифат, Османската империя и Испания. Тръгнете ли на пътешествествие из Тунис, не се ограничавайте само с красивите плажове. Ето някои от основните забележителности в Тунис, които да посетите.

Столицата Тунис

Започнете от Медината, старата част на града, запазила арабското очарование и онази странна форма на подреден хаос. Не пропускайте да посетите националния музей Бардо, комплекс от вековни сгради, сред които и бейският дворец, който днес е превърнат в музей на древните мозайки.

Сабу Бу Саид

Сабу Бу Саид е едно от местата, които ще ви станат любими в Тунис. Контрастът между белите, варосани къщи и сините декоративни елементи заедно с ярколилавите бугенвилии, които цъфтят като луди, създава невероятната атмосфера. Забрана от началото на миналия век е опазила оригиналната архитектура и до днес.

Матмата

Матмата е друго известно тунизийско село, част от чиито жители все още живеят в подземни домове, вкопани в скалите. Матмата е родното място на Люк Скайуокър от поредицата „Междузведни войни“, което му докарва световна известност. Някои от къщите са пригодени за хотели и може да се отсяда в тях.

Древният Картаген

Картаген е предградие на днешната столица Тунис и едноременно с това древният град, който доминирал цяла Северна Африка. Между Картаген и Древен Рим са се водили така наречените Пунически войни, като след последната Картаген бил разрушен от римляните. Въпреки това, те оценили стратегическата му позиция и го построили наново. Днес останките от Картаген са част от световното наследство на ЮНЕСКО и включват театри, бани, частни жилища. Амфитеатърът на Картаген все още е действащ и всяко лято е домакин на музикален фестивал.

Дуга

Римляните са оставили много от своите строежи по тези земи, а Дуга е най-добре запазеното малко римско селище в цяла Африка. Тук ще видите още чудесна запазена древноримска архитектура.

Кайруан

Кайруан е ислямската столица на Тунис, където основната забележителност е внушителната Голяма джамия, построена преди повече от 1300 години. Тя е четвъртото по святост място за мюсюлманите в света, а за издигането й са използвани колони от по-ранни римски строежи.

Сус

Сус се намира в Хамаметския залив и има пясъчни плажове, заради което е известен предимно като морски курорт. Не пропускайте да се разходите из стария му град, да посетите казбата (крепостта), да влезете в катакомбите и да разгледате храмовете на различните религии в града.

Оазиси и миражи

Намирате се до пустинята Сахара и пътешествието ви няма да е пълно без посещение на някой от оазисите. Тозьор е един от най-големите със стотици хиляди палми, растящи насред пустинята. Соленото езеро Шот ел Джерид, отдавна пресъхнало, пък е популярна туристическа дестинация, където се виждат миражи. Насред пустинята се намират и запазените декори от снимките на филма „Междузвездни войни“.

А тук са нашите най-добри оферти за екскурзии и почивки в Тунис!

 

Виж още:

Почивка в Хургада

Почивка в Турция

>
19 май 2023 г.

Тагове

пустини

средиземноморие

Сахара

Забележителности наоколо

Избрани оферти