Начало / Статии / Статии - Египет

Твърде много снимки = по-малко спомени от ваканциите

Автор

/

Случвало ли ти се е да разглеждаш снимките от последната ваканция и да забележиш нещо, което си пропуснал в момента на снимането? Видим ли нещо красиво, първата ни реакция е да извадим телефона или фотоапарата и да го щракнем, но ако снимаме прекалено много, се оказва, че това въпрепятства способността на мозъка ни да помни.

Защо правенето на прекалено много снимки може да е вредно?

Неотдавнашно проучване на университета Феърфийлд (Кънектикът, САЩ) установява, че твърде много снимки = по-малко спомени от самото преживяване.

За целта на експеримента група доброволци били заведени в музей и инструктирани да наблюдават някои картини, а да заснемат други. На следващия ден били разпитани за подробности. Участниците успели по-добре да си спомнят детайли от картините, които наблюдавали. Авторът на изследването, професорът по психология Линда Хенкел, нарича това явление „ефект на увреждането заради заснемане“.

„Когато хората разчитат на технологиите да помнят вместо тях, буквално разчитайки на фотоапарата да запише събитието и така те да не трябва да присъстват в цялост, това може да има негативно влияние върху това колко добре запомнят преживяването си,“ обяснява професор Хенкел.

Как да го постигнеш?

Направи си експеримент по време на следващото си пътуване. Избери ден, в който нарочно да си „забравиш“ фотоапарата в хотелската стая и да разчиташ изцяло на зрението и съзнанието си. Наблюдавай, слушай, дишай. 

Ако мисълта да се прибереш без нито една снимка от Египетските пирамиди те ужасява, тогава предай отговорността по снимането на някой друг в групата. 

Има много начини да запазиш спомени от екскурзиите си - можеш да скицираш в тетрадка, да събираш камъчета, миди или шишарки, да колекционираш пощенски картички, да правиш кратки аудио записи на характерните звуци на мястото (джунгла, нюйоркско кръстовище, улични музиканти)...

*

Знаеш ли, че... 

...да пътуваш поне веднъж без фотоапарат е едно от предизвикателствата в книгата "203 предизвикателства за пътешественици". За още по-забавни пътешествия, вземи си я в комплект с картите "Предизвикателства за пътешественици", с които никое пътуване няма да е същото. Има ги във всички книжарници в страната или онлайн ТУК.

>
02 март 2023 г.

Тагове

любопитно

предизвикателства

203 предизвикателства

проучване

Забележителности наоколо

Избрани оферти