Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Унгарският парламент в Будапеща

Вижте други забележителности в Будапеща
1 от 11

Унгарският парламент (Hungarian Parliament) в Будапеща е една от най-старите законодателни сгради в Европа. Той е символ на Унгария и е известна туристическа забележителност.

Парламентът е най-голямата сграда в Унгария, както и вторият по големина парламент в Европа.

Строежът на зданието започва през 1885 г. и завърша през 1904 г. Размерите му наистина са внушителни – дължина 268 м и широчина 123 м. Сградата има цели 691 стаи, 29 стълбища, 27 порти и 13 асансьора. Доста впечатляващо.

Основната фасада на парламента, изпълнен в неогтоически стил, гледа към река Дунав, а официалният вход се намира на площада от другата страна на сградата. Общият брой на скулптурите вътре и вън е 242. На самата фасада има статуи на унгарски и трансилвански управници и военни личности. Над прозорците са изобразени различни гербове на крале и дюкове.

На влизане в парламента посетителите минават по орнаментирано стълбище, където ще видите много фрески и бюста на създателя на зданието – Имре Щайндл. Една от най-внушителните части на сградата е шестнайсетъгълната централна зала. В парламентът се пазят и унгарските кралски бижута.

Адрес: 1055 Kossuth tér 1

Работно време и цени на билети за посещение на Унгарски парламент: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на посетителския център на парламента: latogatokozpont.parlament.hu/en/introduction 

Вижте списък с всички забележителности в Будапеща.

А тук са най-добрите ни екскурзии до Будапеща.

Дата: 15 декември 2009 г.
4.5/5, 77057 гласа
Забележителности около Будапеща