Начало / Статии / Статии - Германия

Забележителности в Берлин

Автор

/

Бранденбурската врата в Берлин

Бранденбурската врата (Brandenburger Tor) е някогашен градски портал и е един от основните символи на Берлин и Германия. Тя е монументален вход за булеварда Унтер ден Линден (под липите), който води до двореца на Пруските монарси. Само на една пресечка оттам се намира и сградата на Райхстага. Бранденбурската врата е построена в периода 1788 – 1791г. от Карл Готард Лангханс, по време на управлението на Фредерик Уилям II на Прусия.

Бранденбурската врата има 12 дорийски колони – по 6 колони от двете страни, като по този начин се оформят 5 входа. В миналото на гражданите им се позволявали да се използват само двата най – външни входа. На върхът на врата е разположена квадрига – бойна римска колесница, водена от четири коня. Тя се управлява от Виктория – римската богиня на победата.

Берлинската стена днес - Берлин

Берлинската стена (Berliner Mauer) е един от най-еднозначните символи на разделението в Европа по време на Студената война на комунистически и капиталистически блок.

Бетонната стена е построена от Германската Демократична Република (ГДР или Източна Германия), за да се отделят ГДР от Западна Германия и Западен Берлин.

Стената включвала и охранителни кули, съоръжения, пречещи на автомобили да минават и други начини за защита. Преди да бъде построена Берлинската стена близо 3,5 милиона източни германци прекосяват границата и отиват в Западен Берлин. По време на съществуването си (от 1961 до 1989 г.) стената спряла емиграцията. Регистрирани са около 5000 жители, които са направили опит да избягат от ГДР, като сред тях има и смъртни случаи – между 100 и 200 души.

Падането на Берлинската стена на 23 август 1989 г. се чества всяка година. Днес от нея са останали само отделни части.

Най-дългият и добре запазен фрагмент от Берлинската стена се нарича "Галерията" в Източната част. Намираща се до река Шпрее (Spree), тя се простира на 1300 метра. Художници от цял свят са изрисували стената веднага след падането й с артистичния си коментар на политическите събития от 1989 и 1990 г. Друга известна локация е Чекпойнт Чарли, най-изввестният пропускателен пункт в рамките на разделена Германия. Тук се намира музей с това име, в който са събрани стотици предмети и начини, по които хората са се опитвали да преминат нелегално стената. 

Адрес: Mühlenstraße

Работно време и информация за посещение: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайтовете: www.eastsidegallery.com (Галерията) и www.mauermuseum.de (Чекпойнт Чарли и Музей на стената).

Сградата на Райхстага в Берлин

Сградата на Райхстага (Reichstag) е била конструирана, за да помещава парламента (Райхстаг)  на германската империя. Днес в сградата на Райхстага се помещава модерния германски парламент – Бундестагът.

За да бъде построена сградата, се организират конкурси през 1872 и през 1882 г. Вторият път е избран архитектът от Франкфурт Пал Валот. В крайна сметка сградата отваря врати през 1894 г.

Това здание е известно с оригиналния си купол от стомана и стъкло. От него се открива 360° гледка към града. Куполът е отворен за всеки, който иска да го посети, въпреки че през лятото опашките са наистина дълги.

Асансьор ще ви отведе до най-високата част на сградата, където ще намерите огромна тереса със спираща дъха гледка към Тиргартен (Tiergarten), най-големия парк в Берлин, и купола на Райхстага. Асансьорът до купола се движи всеки ден от 8.00 до 22.00 часа и е безплатен, а площадката е отворена до полунощ. 

Адрес: Platz der Republik 1 (Tiergarten)

Работно време и цени на билети: Куполът може да бъде посетен в интервала 08:00 – 24:00 часа. Актуална информация за работно време и записване за посещение вижте на уебсайта на Райхстага: www.bundestag.de

Площад Жендарменмаркт в Берлин

Жендарменмаркт (Gendarmenmarkt) е известен площад в Берлин.

На него се намират концертната зала на Берлин, френска и германска катедрала. В центъра на площада е издигната статуя на германския поет Фридрих Шилер.

Жендарменмаркт е проектиран и създаден от Йохан Арнолд Неринг в края на XVII век. По-късно е реконструиран от Георг Кристиан Унгер, тъй като през Втората световна война повечето от сградите били частично или напълно разрушени. Днес всички сгради изглеждат както в миналото.

Берлинската катедрала в Берлин

Берлинската катедрала (Berliner Dom) е внушителна базилика, позната още с името „Протестант Свети Петър“.

Днешната барокова структура датира едва от 1905 г., но на това място през годините са се намирали други подобни здания. Дължината й е 114 м, а широчината й е 73 м.

Куполът на Берлинската катедрала е декориран със сложна мозайка. Интересни също са органът, необароковият амвон и витражите, направени от Антон фон Вернер. Основният олтар датира от 1850 г. От купола на катедралата се открива невероятна гледка.

За да стигнете дотам обаче, ще трябва да изкачите 270 стъпала. За разлика от други катедрали, стълбите към купола тук са широки, има и много места за почивка. По пътя нагоре на стените има интересни исторически фотографии и модели, които можете да разглеждате, докато си почивате. От историческо значение е и криптата, намираща се в катедралата. Там се намират около 80 саркофага на пруски кралски особи.

Адрес: парка Лустгартен

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време, предстоящи концерти и билети вижте на уебсайта на катедралата: www.berlinerdom.de

Унтер ден Линден в Берлин

Унтер ден Линден (Unter den Linden) е известен булевард, намиращ се в историческата част на Берлин. Името на улицата преведено на български означава Под липите заради многото липи, които поръбват затревената пешеходна част на улицата. Дълъг е близо километър и половина, като по пътя ще минете покрай Берлинската опера. университета Хумболт, Берлинската катедрала, Бранденбургската врата и др. През зимата дърветата са красиво украсени с лампички.

Унтер ден Линден свързва парка Лустгартен и Острова на музеите

Островът на музеите в Берлин

Островът на музеите (Museumsinsel) е името на северната половина на остров, разположен в река Шпрее в Берлин. Островът получава името си, тъй като на него се намират едни от най-разпознаваемите и известни музеи на световно ниво. Конструиран е по време на управлението на няколко пруски крале.

Най-старият музей на острова е т.нар. Стар музей (Altes Museum). Той е завършен през 1830 г. по заповед на Карл Фридрих Шинкел. Съдържа антична колекция. В миналото е наричан още кралски музей.

През 1859 г. е завършен Новият музей (Neues Museum), който е проектиран от Фридрих Аугуст Стюлер (ученик на Карл Фридрих Шинкел). Притежава невероятна египетска колекция, праистория и ранноисторическа колекция. В него можете да видите бюст на египетската кралица Нефертити.

Старата национална галерия (Alte Nationalgalerie) е завършена през 1876 г. и отново е творение на  Фридрих Аугуст Стюлер. В нея има класическа, романтична колекция, импресионизъм и ранен модернизъм.

Музеят Боде (Bode Museum) е завършен през 1904 г. В него са изложени скулптурни колекции от късната античност и византийското изкуство.

Последният музей от комплекса е завършеният през 1830 г. музей Пергамон. Той съдържа исторически значими здания от Пергамон, Вавилон и др.

През 1999 г. Музейният комплекс е включен в списъка за историческо наследство на ЮНЕСКО.

Тук също се намира и грандиозната Берлинска катедрала (Berliner Dom)

Работно време и цени на билети: Работно време: 10.00-18.00 часа. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.smb.museum

Музей Пергамон в Берлин

Музеят Пергамон (Pergamonmuseum) е разположен на Острова на музеите в Берлин. Мястото е проектирано от Алфред Месел и Лудвиг Хофман. Построяването му отнема около 20 години - от 1910 до 1930 г.

В този музей можете да видите олтара на Пергамон, пазарната порта на Милет и вратата на Ищар. Всички тези експонати са взети от оригиналните места на разкопки. Музеят Пергамон е разделен на няколко секции – антична колекция, музей на Средния изток и Музей на ислямското изкуство. Всяка година се посещава от нас 850 000 души, което го прави най-посещавания музей в Берлин.

Адрес: Genthiner Straße 38

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.smb.museum

Църквата Свети Николай в Берлин

Църквата Свети Николай (Nikolaikirche) е най-старата църква в Берлин. Разположена е в западната част на централен Берлин. Заобиколена е от улиците Шпандауер щрасе, Ратхаусщрасе, река Шпрее и Мюлендам.

Църквата е построена в периода 1220 – 1230 г. При бомбардировки по време на Втората световна война кулите и покривът са повредени, а няколко години по-късно се срутва голяма част от сградата. Повторното й изграждане по стари скици и планове е разрешено от властите на Източна Германия чак през 1981 г.

Днес зданието се използва за музей и като концертна зала (има концерти всеки петък). Известна е със своята акустика и с невероятния си набор от 41 камбани.

Адрес: Nikolaikirchplatz

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.en.stadtmuseum.de/st-nicholas-church-museum

Мемориалът на убитите евреи в Европа (Паметник на Холокоста) в Берлин

Мемориалът на убитите евреи в Европа (Denkmal für die ermordeten Juden Europas) е известен още като Паметник на Холокоста.

Той е построен в периода 1 април 2003 – 15 декември 2004 г. Официално е открит на 10 май 2005 г., когато се навършват 60 години от края на Втората световна война.

Паметникът е направен в чест на еврейските и други жертви на Холокоста през войната. Проектиран е от архитекта Петер Айзенман. Мемориалът е разположен на площ от 19 000 кв. м. В него има 2711 бетонни плочи с размери – дължина 2,38 м и широчина 0,95 м, а височината им е различна.

Зоологическа градина в Берлин

Зоологическата градина в Берлин (Zoologischer Garten Berlin) е най-старата и най-добре познатата зоологическа градина в Германия. Отворена е през 1844 . и е разположена на площ от 350 декара.

В нея можете да видите близо 15 000  животни, което всъщност я прави и притежател на една от най-богатите животински колекции в света.

Зоологическата градина и аквариума имат над 3 милиона посетители всяка година. Зоологическата градина си сътрудничи на научно ниво с много и различни университети и изследователски институции. Някои от животните там се отглеждат до определена възраст и след това се пускат на свобода.

На сайта на зоопарка има информация за часовете за хранене на някои от по-интересните животни, така че можете да планирате да сте на място за шоуто.

Адрес: Hardenbergplatz 8

Работно време и цени на билети: Обикновено работи от 9 до 18:30. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на Берлинската зоологическа градина: www.zoo-berlin.de.

Вижте актуални оферти за екскурзии до Берлин!

>
01 февруари 2010 г.

Тагове

арки

порти

Забележителности наоколо

Избрани оферти