Начало / Статии / Статии - Словакия

Забележителности в Братислава

Автор

/

Замъкът в Братислава

Замъкът Братислава (Bratislavský hrad) е основният замък в Братислава, Словакия. Разположен е на изолиран и скалист хълм – Малки Карпати, точно над река Дунав в центъра на града. Оттам се открива невероятна гледка към града, към Австрия, а ако е хубаво времето, и към Унгария.

Масивната правоъгълна сграда на замъка има четири кули в четирите си краища.

Най-високата кула там е Коронната кула, датираща от XIII век, и в нея се намират кралските бижута. По стените отвън и коридорите вътре ще видите старинни готически и ренесансови елементи.

От източната страна се намира главният вход от XVI век. Зад него се открива аркаден коридор и голямото бароково стълбище, водещо до Националния словашки музей (информация за музея, неговите филиали, работно време и цени на билетите вижте тук).

В лявата част от южната страна на замъка се намират четирите зали на Съкровищницата, която е отворена през 1988 г. Там се пази колекция от най-ценните археологически открития и други предмети, намерени в Словакия.

На третият етаж се намира експозицията История на Словакия, а на първия се намира Словашкият парламент.

В северната част на замъка, на мястото на някогашния Бароков параклис, се намира музикалната зала, в която се провеждат различни концерти.

Словашки национален театър в Братислава

Словашкият национален театър (Slovenské národné divadlo) – с това име са известни две здания в Братислава – старият и новият словашки национален театър.

Старият е най-старият словашки професионален театър, който днес се използва за три вида представления – опера, балет и драма. Разположен е на единия край на площада Хвиесдослав. Построен е в периода 1885 – 1886 г. в неоренесансов стил. Дизайнерите, които са сътворили Стария театър, са Нандор Фелнер и Хенрик Хелмер. До 1920 г. сградата е била градски театър, но през тази година е наречен Словашки национален театър.

Новият словашки национален театър е започнат през 1986 г., но поради липса на средства са нужни 21 години за построяването му. Завършен и пуснат е през 2007 г. Зданието побира около 1700 зрители, разделени в три сектора.

Програма и цени на билети: Актуална информация за предстоящи постановки и билети вижте на уебсайта на театъра:

Портата Михаил в Братислава

Портата Михаил (Michael's Gate) е единствената порта, която е запазена и до днес от средновековните укрепления на града.

Построена е около 1300 г., а сегашният й вид е резултат от бароковите реконструкции през 1758 г.

На върха на кулата на портата са поставени статуите на Свети Михаил и на дракон, като самата кула е построена в периода 1529 – 1534 г.  Горната й тераса разкрива чудесна гледка към Замъка на Братислава и стария град.

В нея се намира и експозицията на оръжия от градския музей на Братислава. Името на портата идва от църквата Свети Михаил, намираща се срещу самата порта.

Днес по улицата срещу портата има доста луксозни магазини като Кристиан Диор, Томи Хилфигер, Келвин Клайн, Сваровски, Прада и др. Тази улица е една от най-скъпите в Европа.

Църква Троица в Братислава

Църквата Троица (Trinitársky kostol), често бъркана с църквата Света Троица, е барокова и се намира в стария град  на Братислава.

Построена е на мястото на съборената църква Свети Михаил. Периодът на построяването й е 1717 – 1727 г., въпреки че работата по интериора й продължава до средата на XVIII век.

Арката била доминирана от купола, създаден от италианския художник Антонио Гали Бибиена. Основният олтар е доста солиден.

Катедрала Свети Мартин в Братислава

Катедралата Св. Мартин (Katedrála svätého Martina) е разположена на западната граница на стария град на Братислава. Тя е най-голямата, най-изящната и най-старата църква в града.

Известно време е била използвана за коронации на кралство Унгария. Формата на катедралата символизира разпятието. Корабът на църквата представлява тялото на Исус, а олтара – наведената му глава.

Кулата на църквата е висока 85 м и е част от средновековните крепостни стени. На върха на кулата е поставен позлатен дубликат на унгарската корона, който тежи около 150 кг.

Тъй като катедралата е построена върху гробище, в нея са запазени големи катакомби, като някои от тях се намират на дълбочина от 6 м.

Старата сграда на кметството и градски музей на Братислава

Старата сграда на кметството (Stará radnica) е едно от най-старите каменни здания в Братислава и най-старото кметство в Словакия.

Завършена е през XV век в готически стил. Разположена е в стария град на Братислава.

От XV до XIX век сградата е използвана за кметство. Освен за тези цели през годините е служела още като затвор и монетен двор. На това място били провеждани тържества, имало е и пазарна част, където се е търгувало с всякакви стоки. Тук бил арсеналът на града и общинският архив.

В наши дни в сградата се намира градският музей на Братислава. В него може да видите различни инструменти за мъчение, тъмниците на стария град, антични оръжия и брони, картини и миниатюри. В двора на музея лятото често се организират концерти.

Зоологическа градина в Братислава

Зоологическата градина в Братислава (Zoologická záhrada Bratislava) е разположена в гората на хълма Малки Карпати.

Общата площ на градината е около 96 хектара, а екземплярите, които можете да видите там, са около 1000. Интересни са терариумите и екзотичните видове в тях, сурикатите, тропичексите маймуни, белият бенгалски тигър,  белият лъв, ленивците и др.

За улеснение и забавление за посетителите има места за хранене, които са отворени от 1 април до 31 октомври, както и зоомагазин, две детски площадки и яздене на пони през уикенда.

Вижте актуални оферти за екскурзии до Братислава.

>
16 септември 2020 г.

Тагове

замъци

любопитно

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти