Начало / Статии / Статии - Нова Зеландия

Заливът на островите - в килватера на капитан Кук

Автор

/

Край насечената брегова линия на новозеландския Северен остров над 150 по-малки острова с различен размер са пръснати  безпорядъчно в дълбоките сини води, техните високи араукарии растат редом до субтропични бананови дървета и палми с ветрилообразни листа в идеален климат, който се прибавя към съблазънта на залива като място за отдих и забавления.

Зоната е световноизвестна заради лова на едри риби – писателят Зейн Грей, водещ спортист на своето време, хваща тук пет марлина за един ден, включително един 225-килограмов ивичест марлин, което е световен рекорд. (Книгата на Грей в хемингуеевски стил Разкази за въдичарското Елдорадо – Нова Зеландия изиграва ключова роля в утвърждаването на залива като популярно място за риболов.)

Тези, които не обичат риболова, също могат да имат своето приключение, опознавайки Залива на островите както го е правил капитан Джеймс Кук, с вятър в косите си и плющене на платната над главите, докато се плъзгате край стотици скрити заливчета и тайни плажове на борда на шхуната „Р. Тъкър Томпсън“. Или пък една 21-метрова частна яхта, като ултрастилната „Сирдар“, може да ви отведе до някой от островите. Ако искате да си тръгнете с марлин с трофеен размер, позвънете на ветерана Дъдли Смит, шкипер и собственик на 17-метровата „Трипъл Би“.

За нощувка резервирайте някоя от петте стаи в „Кимбърли Лодж“, чиито чудесни гледки са достатъчна причина да останете, с други луксозни удобства, които просто са черешката на тортата. Навсякъде са използвани местни новозеландски материали, с умение и внимание към детайла, което контрастира с относително скорошното построяване на хотелския комплекс.

 Съдържателите му са съставили списък със занимателни дейности, а може просто да се разходите до очарователния исторически град Ръсел, бивше шумно китоловно пристанище и първа столица на Нова Зеландия, с колониални сгради с дървена фасада, наредени край живописния кей. Отбийте се в кафене „Сали“ за чай и кифлички и всекидневния вестник, или се присъединете към братството на яхтсмените върху верандата на достолепния стар хотел „Дюк ъф Марлборо“ за чашка алкохол на залез слънце (хотелът притежава първия в страната лиценз за алкохол).

Заливът на островите (Bay of Islands): 257 км северно от Окланд.
Най-добро време: средата на декември до април за марлини и улов на друга риба.

>
27 април 2010 г.

Тагове

Залив на островите

Забележителности наоколо

Избрани оферти