Начало / Статии / Статии - САЩ

Защо наричат Чикаго Ветровития град?

Автор

/

Накъдето и да се обърнеш в Чикаго, ще видиш и чуеш истории – нещо се е случило, горяло, наводнило, изникнало или сринало. И почти винаги пръст в тази работа имат вездесъщите чикагски ветрове, които са нещо като сливенските – неотменни в присъствието си, променливи в посоката си.

Неслучайно му викат Ветровития град. Смята се, че климатичната причина за интензивното въздушно течение е близостта до езерото Мичиган.

Една история разказва за Световното изложение, което трябвало да се проведе в САЩ (същото онова, на което отива Алеко Константинов и след това написва „До Чикаго и назад“). Много американски градове се конкурират за домакинството. Има дискусии, кампании и накрая Чикаго успява да спечели. Така се затвърждава прозвището на града, защото според тогавашната преса жителите му толкова много говорили в дискусиите, че правили вятър… което е още една от теориите за възникване на прякора на града.

Чикаго, изглежда, е издръжлив град. Корав. Но пък лесно запалим. Близо половината изгаря до основи по време на Големия чикагски пожар през 1871 г. - по това време всички къщи са с гредоред и горят като сламени колибки. И като казахме ветрове – те, разбира се, влошават нещата, доколкото е по силите им. Спасението идва от тогава новопостроената водна кула. За времето си е била една от най-високите сгради в града, а днес прилича на кръпка-джудже сред околните лъскави небостъргачи на по 100 и няколко етажа. В кулата се правят изложби, които можете да видите безплатно.

Трябва да се признае, че пожарът си има и положителна страна - след него Чикаго става един от най-модерните за времето си градове в САЩ, както и опитно поле за всякакви архитектурни експерименти. Качете се на туристическо корабче и вижте сградите, където много от новите стилове, прозорци, материали и форми са приложени за първи път. Корабчето минава по големите канали на града, а на брега можете да видите чудака, който поздравява туристите с приветствени викове и табели в ръце. Самите екскурзоводи също го познават и го поздравяват по мегафона.

Само не си забравяйте ветроустойчивото яке – и заради вятъра, и заради много говорене на чикагските гидове.

>>> Най-добирте оферти за екскурзии до Чикаго >>>

>
27 април 2017 г.

Тагове

любопитно

романтични градове

романтични места

легенди

Забележителности наоколо

Избрани оферти