Начало / Статии / Статии - Финландия

Зимно приключение с ледоразбивач

Автор

/

„Сампо“ е един от малкото туристически ледоразбивачи в света, предлагащ единствено по рода си преживяване в замръзналия залив Ботния, най-северния край на Балтийско море.

Круиз с ледоразбивач - Финландия

Четиричасовият круиз започва в Кеми, малко на юг от Арктическия кръг, и навлиза в най-голямото непрекъснато ледено поле в Европа.

Щом корабът излезе в открито море, пасажерите биват поканени да облекат ярки оранжеви водонепромокаеми спасителни костюми и започва плаването сред новонатрошения лед, понякога до метър дебел. Те могат да слязат от „Сампо“ върху твърдото като скала ледено море, за да ловят риба или за бърза разходка със снегомобили или теглени от хъскита шейни.

Така или иначе това е вълнуващо пътешествие през великолепна самота, която е и спираща дъха, и сюрреалистична, тъй като средзимната полусветлина се отразява в бялата твърда повърхност на морето.

Финландците настойчиво твърдят, че са производител номер едно на ледоразбивачи, така че пасажерите са в добри ръце. Капитанът ще бъде ваш водач в една запомняща се обиколка из кораба – от мостика до машинното отделение.

Пътешествията с ледоразбивач често включват наземни развлечения в или около Кеми, от рода на зимни сафарита (препускания със снегомобили или с кучешки впрягове, разходки с теглени от елени шейни и разглеждане на селищата на лапландците).

Създаван всяка зима от 1996 г. насам, фантастичният „Снежен замък“ в Кеми става все по-голям и по-изобретателен всяка година. Триетажната мразовита крепост се състои от вътрешен двор, изложби на ледени скулптури, параклис, кафене и зала, където често има представления. Гостите могат да пренощуват в „Най-големия в света снежен замък“ – за предпочитане в апартамента „Меден месец“.

Къде: залива Ботния, в северната Лапландска област, която заема една трета от Финландия, на едночасов полет от Хелзинки.
Най-добро време: януари и февруари заради Северното сияние.

>
12 януари 2011 г.

Тагове

зимен туризъм

любопитно

сафари

Забележителности наоколо

Избрани оферти