Начало / Статии / Статии - Франция

Сен Емилион - да се насладим на винарската култура на Бордо

Автор

/

Районът на Бордо е място за почти религиозно поклонение за енофилите и гастрономите. Централното място в него заема изтънченият град Бордо, един чудесно възстановен център на архитектурата на ХVІІІ век, който служи като база за набези към винарски области с толкова почитани имена като Медок, Грав и Сотерн.

Тук има повече от 10 000 лозя, но приятното средновековно градче Сен Емилион съблазнява човек да поспре пò за дълго в него. Лозя върху склонове се спускат от всички страни към неговите крепостни валове от ХІІІ век, обграждащи настланите с обли камъни средновековни улици, покрай които се редят магазини за вино и пекарни, продаващи въздушно леки ореховки.



Винарните „Шато Марго“ и „Мутон Ротшилд“ и дегустацията на вина, която те предлагат, са дневните екскурзии в Медок. Но малките лозя, ветрилообразно разположени край градските стени на Сен Емилион, предоставят добрата възможност да опитате някои от най-изтънчените и сложно купажирани червени вина на Бордо.

Аристократичният замък от ХІХ век „Шато Гран Барей“ е отворил врати като извънградски хотел. Много от просторните стаи в него са с изглед към безкрайните лозя, а менюто на ресторант „Бел епок“ от регионални специалитети предлага впечатляваща carte des vins, повече от половината от които от
винарните на Сен Емилион.

Къде: Сен Емилион: 35 км североизточно от Бордо, Франция.
Най-добро време: пролет и есен, с изключение на гроздобера през септември, когато винарните са затворени за публиката.

Виж актуалните оферти за пътуване във Франция!

>
16 април 2021 г.

Тагове

винен туризъм

гастрономия

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти