Начало / Статии / Статии - Румъния

Брашов – сърцето на Дракула

Автор

/

Съседката ни Румъния винаги е била с мистична окраска заради легендите за граф Дракула и свитата му от вампири. Един мит ни отвежда към град Брашов. Той се намира в центъра на Трансилвания, заобиколен от Карпатите, на около 160 км от Букурещ. Там хората не пият кръв, а са доста дружелюбни с туристите, представяйки им богатата си история и култура.

Брашов е бил немска колония и до ден днешен се рекламира с немското си име Кронщад. Наброява около 280 хиляди души и е 8-ми по големина в Румъния. Градът е леснодостъпен с добра инфраструктура. В него ежегодно се провежда музикалния фестивал Златният елен, а съвсем близо до мястото е и най-известният румънски зимен ски курорт – Пояна Брашов.

Брашов - Румъния

В града е открита първата печатница и библиотека в Трансилвания. Там се издава и първият трансилвански вестник на румънски език.

Сред главните забележителности с интересна история е Черната църква. Тя е най-голямата готическа църква, строена близо сто години от 1385 г. Името й идва след един пожар през 1689 г., когато покривът и е унищожен от пламъци и цялата й каменна част е почернена от сажди. Изключително ценни и красиви са каменните и склуптури, украсяващи петте портала на катедралата.



Духовните паметници в Брашов се допълват с православната църква “Свети Николай”. Започната е в готически и завършена в бароков стил. До нея се намира сградата на първото румъноезично училище и статуята на първия печатар и румънски редактор – Кореси.

Средището на обществения духовен живот е главният площад, където е сградата на Кметството. Вниманието на туристите привличат още 1000-метровия хълм в центъра  - Тъмпа, музей – посветен на румънското книгопечатане и издаване, замъка Прежмер (в съседното градче Прежмер). Но основният атракцион си остава хипотетичният дом на Дракула - двореца Бран.

Замъкът е построен от жителите на Брашов през XIII век, за да укрепят защитната граница между Трансилвания и Влахия. Там се е помещавала и митницата по онова време за конкретната граница. Дворецът търпи няколко преустройства през годините и често е използван за резиденция от различните крале и кралици.

Вижте актуалните оферти за пътуване до Брашов!

Вижте още:

Екскурзия в Букурещ

Екскурзия в Белград

Екскурзия в Охрид

>
06 октомври 2021 г.

Тагове

дворци

замъци

идеи за уикенд

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти