Начало / Статии / Статии - Белгия

Забележителности в Брюксел

Автор

/

Кралският дворец на Брюксел 

Кралският дворец на Брюксел (Koninklijk Paleis van Brussel - фламандски, Palais Royal de Bruxelles – фр.) е официалната резиденция на краля на белгийците и център на националната столица Брюксел.

В дворецът Негово Величество Кралят упражнява своите изключителни права като глава на страната и извършва важни държавни дела. Освен кабинетите на краля и кралицата там се помещават гранд маршалът на съда, началникът на кабинета на краля, началникът на кралската войска и градският наместник.

Дворецът е разположен в предната част на парка Брюксел. От другата страна на парка, точно срещу кралския дворец, се намира Белгийския федерален парламент. Тези две сгради, разположени една срещу друга, символизират управленската система на Белгия – конституционната монархия.

Брюксел и институциите на Европейският съюз

Брюксел се смята за столицата на Европейският съюз, тъй като от дълго време в града са разположени някои от главните институции на ЕС. В Брюксел се намират официалните седалища на Европейската комисия, Съвета на Европейския съюз, Европейската комисия и второто седалище на Европейския парламент. Всички те са разположени в така наречения Европейски квартал, близо едни до други. 

Европейският парламент е отворен за посещения на граждани. Има различни видове турове, които се предлагат. Подробности вижте на сайта на парламента: www.europarl.europa.eu/visiting/en.

Големият площад (Grand Place) в Брюксел

Големият площад (Grote Markt – немски, Grand Place – фр.) е една от най-важните туристически дестинации в Брюксел и един от символите на града. Размерите му са 68 на 110 м. Той е част от историческото наследство на ЮНЕСКО.

Къщите на гилдиите от XVIII век заобикалят този красив площад от XIII век. Къщата Maison du Roi и Кралската къща също са тук. Вътре освен другите неща, може да видите и носии, дарени на известната статуя Манекен Пис. Стилът тук е ар нуво. Много от забележителностите в града са построени в този тон, включително и улиците Paul-Émile Janson и Louise.

Виктор Хорта е смятан за най-влиятелния архитект на ар нуво, а неговите произведения са изложени в Музея Хорта.

На всеки 2 години на площада през август се нарежда голям килим от цветя за период от няколко дни. Милион цветни бегонии оформят сложни шарки и орнаменти. Килимът покрива площ от 1800 кв. м. Първият Цветен килим е направен през 1971 г. като традицията се е запазила и до днес и привлича множество туристи. Прочетете повече за Килима от цветя на Гран Плас в Брюксел.

Работно време и цени на билети за музея Хорта: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.hortamuseum.be

Атомуим

Атомуимът (Atomium) е паметник построен за световното изложение Експо. Той е проект на инженера Андре Ватеркейн и е висок 102 м. Формата на зданието представлява атом от железен кристал. Металните сфери имат диаметър по 18 м и са свързани с тръби. Във всяка от тях има разположена изложбена зала или други обществени места. Най – високата сфера осигурява на посетителите си наистина необикновена гледка на града. Три от сферите са затворени за туристи, а другите са достъпни само с асансьор.

Днес атомиумът е един от символите на града и е една от най – посещаваните атракции в Брюксел.

Пикаещото момче (Манекен Пис) в Брюксел

Пикаещото момче (Manneken Pis)  или известен още като малкия Жулиен е популярен символ на Брюксел. Тя представлява малък фонтан със скулптура на голо малко момче, което „пишка“ в басейна на фонтана. Вероятно ще сте видели доста снимки на скулптурата преди да я посетите, но ви предупреждаваме да не се разочаровате от реалните й размери, които не са никак внушителни.

Дизайнът му е творение на Франсоа Дюкенуа и е поставен на мястото, където се намира, през 1618 или 1619 г.

Пикаещото момченце постоянно се облича в дрехи по определен график, който стои отстрани на фонтана. Неговият гардероб има няколко стотици различни костюма. Някои от тях са изложени в градския музей, който е разположен на Големия площад. 

В Брюксел има също така и статуи на Пикаещото момиченце (Jeanneke-Pis, намира се на адрес: Impasse de la Fidélité 10-12) и на Пикаещото куче (Zinneke Pis, намира се на адрес: Rue des Chartreux 35).

Адрес: На пресечната точка на улиците Rue de l'Étuve (Stoofstraat) и Rue du Chêne (Eikstraat)

Повече информация за Манекен Пис вижте на официалния сайт на Брюксел: www.brussels.be/manneken-pis

Юбелпарк в Брюксел

Юбелпарк (Jubelpark) или Parc du Cinquantenaire (на френски) е голям обществен парк, който се намира в най-източната част на Брюксел.

Повечето сгради в U-образния комплекс са поръчани от крал Леополд II и са построени през 1880 г. за 50-годишнината от белгийската независимост. Триумфалната арка, намираща се в центъра на парка, се е появила през 1905 г. Тя е направена от желязо, стъкло и камък и символизира икономическите и индустриалните постижения.

Паркът е пълен с живописни градини, езера и водопади. Освен невероятната природа можете да  посетите Военния музей, Музея на изкуствата и Автомузея. В парка се намира и джамията на Брюксел.

Националната базилика на Светото сърце в Брюксел

Националната базилика на Светото сърце (Basilique Nationale du Sacré-Cœur – фр.; Nationale Basiliek van het Heilig-Hart – фламандски) е римокатолическа базилика и енорийска църква в Брюксел. Посветена е на Светото сърце и е вдъхновена от парижката базилика Сакре Кьор. Първият й камък бил положен от крал Леополд II през 1905 г. – на 75-годишнината от белгийската независимост.

Завършена е през 1969 г. Разположена е на хълма Коекелберг, откъдето идва и по–популярното й име – базилика Коекелберг. Височината й е 89 м, а широчината й е 164,5 м. Ако се качите на купола й, пред вас ще се открие невероятна панорамна гледка към Брюксел.

Адрес: 1 - 1081 Koekelberg

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на базиликата: www.basilicakoekelberg.be

Белгийският кралски музей за изящни изкуства в Брюксел

Белгийският кралски музей за изящни изкуства (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België - фламандски, Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique – френски) е един от най-известните музеи в Белгия. Разположен е в централната част на Брюксел. Има четири музеи, свързани с кралския музей – музеят на древни изкуства и музеят за модерни изкуства (те се намират в сградата на кралския музей) и музеите на Константин Мьоние и Антоан Виерц. Кралският музей за изящни изкуства притежава над 20 000 експонати, които датират от XV век до днес. Вътре можете да намерите скъпа колекция фламандски картини. Изключителна гордост на музея е Стаята на Рубенс, в която се помещават 20 негови картини.

Адрес: Rue du Musée 9

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.fine-arts-museum.be

Малките изкушения на Брюксел

Брюксел е известен с местните вафлени изделия, шоколад, пържени картофки и много видове бира. Вафлените изделия можете да закупите от улични продавачи. Те ще ви сервират вафленото изкушение с шоколад и плодове. От бирите интерес представлява марката Kriek (черешова бира).

Вижте тук актуални оферти за екскурзии до Брюксел!

>
09 април 2010 г.

Тагове

градини

двореци

дворци

ресторанти

Забележителности наоколо

Избрани оферти