Екскурзия за ЕНЬОВДЕН - 2 дни - автобус: Попови ливади, Долно Дряново, Долен

Дати и цена
Цената включва
1 нощувка със закуска в хотел 2/3 звезди в района на Г. Делчев
Транспорт по целия маршрут
Екскурзоводско обслужване
Посещение на Попови ливади, Ландшафтен-исторически парк Градище-Д. Дряново, архитектурен резерват село Долен
Цената не включва
лични разходи
ЕНЬОВДЕН-красотата е навсякъде

Маршрут: Попови ливади-Долно Дряново-с. Долен

2 дни / 1 нощувка със закуска

ДАТА: 24.06. - 25.06.2017 г.

ЦЕНИ:
Човек в двойна/тройна стая: 98 лв.


===================================================================

На 24 юни се почита Св. Йоан Кръстител, който предсказва раждането на Спасителя – Исус Христос. В народния календар този празник заема важно място наред с Коледния и Великденски цикъл, но има доста по-стари, езически корени.
Тогава слънцето за последно «лудува», а след това започва да умира и оттук насетне „св. Еньо започва да си кърпи кожуха и се стяга за зима". Преди да поеме пътя си обаче, слънцето спира да си почине и да се прости със света, който няма да види цяла година.
На Еньовден всички небесни светила «полудяват». В полунощ срещу празника небето се отваря - стават чудеса, но и черни магии. Сънищата са пророчески. Там, където има заровено имане, от мястото излиза син пламък. Звездите слизат на земята и се къпят в застиналите вълни на морето.Всички тези природни явления въздействат на цветята и тревите, придават им целебна сила и омаен аромат, а водата придобива животворяща сила. Затова на Еньовден рано сутрин се берат билки, с които се лекуват всички болести.

Маршрут: София-Попови ливади-Долно Дряново-с. Долен-София

ДЕН 1
Отпътуване в 7,30 часа от стадион Васил Левски посока Попови ливади. Спирка по пътя за почивка. Попови ливади е най-новото населено място в България обявено на 12 юни 2015 година от Министерски съвет. Иначе Попови ливади (или Попски преслап, Папаз чаир) е седловина между Среден и Южен Пирин, чиято най-висока точка се намира на височина 1424 m. В нея се включват няколко по- малки местности Гълъбова поляна, Влашката черква, Васильова мандра, Пункта, Сейрянлъка и др.Попови ливади представлява 4-5 слънчеви поляни, обградени отвсякъде от иглолистна гора (най-вече бял бор, но също обикновен смърч и бяла мура). Над тях се издига първененецът на Среден Пирин връх Ореляк (2099 м). Местността изобилства от гъби и горски плодове, както и от бистри потоци. Името на местността идва от легендата за родолюбив свещеник, който живял по време на османската власт. Гонен от турците той се укрива в горите между Ореляк и връх Свещник. Местното население започва да нарича местността Попови ливади.

Пътят лъкатуши през планината изкачвайки седловината като пред нас се разкриват невероятно красиви гледки. Пристигаме на Попови ливади. Свободно време за разходка, разглеждане на църквата, паметника на Гоце Делчев, бране на билки, които изобилстват по поляните, отмора, снимки, обяд в заведенията на курорта. Следобяд отпътуване за хотела и настаняване. Нощувка.

ДЕН 2
Закуска. Отпътуване за село Долно Дряново. Ланшафтно-исторически парк „Градище“е разположен върху рид с дължина приблизително 700 м., ориентиран север - северозапад – юг - югоизток. Първите археологически проучвания са проведени през 2008 година и доказаха, че на това място се откриват културни следи от праисторическата и античната епохи.

На територията на парка има Туристически информационен център, 3 заслона с огнище, зона за къмпинг, открито огнище; 5 броя беседки; скален експозиционнен комплекс „Чечки скали", включващ експонати от 25 типа скални образувания, с образователни табели; мостчета, реставриран римски мост, екопътеки с дължина 6000 м. с включени платформи, изгледни площадки, пейки, маси, парапети, укрепени стъпала и стълби, информационни, образователни и указателни табели и стрелки, алпийска пътека с екстремен маршрут и др.

Мястото е заредено с енергията на отминали епохи, въздухът е кристален, гледките зашеметяващи....Разходка около 1-1,5 часа. Отпътуваме за село Долен. Създадено от заселници, спасяващи се от насилствено помохамеданчване през ХVI в., то се споменава в турските регистри още в 1671 г. Възрожденският архитектурен разцвет, съхранен и до днес, чрез 70-те къщи паметници на културата, го прави през 1977 г. “Културен исторически резерват “Долен”. Основните забележителности са старата църква “Св. Никола”, построена през 1834 г. в комплекс с килийно училище. Върху иконостаса на тази църква са изрисувани икони от Георги Филипов, зограф от Дебърско, който по-късно се преселва и живее в Габрово. Всяка година през първата събота и неделя от месец август се провежда традиционен събор в местността „Свети Илия“, където има църква и вила за нощуване към нея. На 2 км от тази местност при ясно време се вижда Бяло море.

Отпътуване за София с почивка за обяд. Пристигаме на стадиона вечерта.

================================================================

Начин на плащане:

депозит - 50 лв.;
доплащане - до 09.06.2017 г.


Забележка:

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Екскурзията се провежда при минимум 25 туристи. Срок за потвърждаване провеждането й - 5 дни преди тръгване.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.
БАРСЕЛОНА с Френска Ривиера и Прованса
от 980 лв.
БАРСЕЛОНА с Френска Ривиера и Прованса
8 нощувки
Автобус
Дряново
Транспорт - Дряново Заведения - Дряново Хотели - Дряново Събития - Дряново Забележителности - Дряново
Панорамните пейки над Дряновския манастир
Екопътеки в България, които непременно да извървите
Пещерата Бачо Киро край Дряново